aigua gratis hospitals catalunya

El Departament de Salut obligarà diversos hospitals i altres centres sanitaris de Catalunya públics i que formen part del SISCAT a oferir aigua gratis de la xarxa pública de distribució a pacients, acompanyants i també als professionals. Salut assenyala que el subministrament d’aigua s’ha de fer amb condicions higièniques adequades i evitant els envasos de plàstic. Per això, es proposa la instal·lació de fonts.

Ara bé, aquestes hauran de complir una sèrie de requisits. D’una banda, no es podran instal·lar aquelles en les quals es pugui beure aigua directament. Tampoc no podran tenir dipòsits.

Vols saber si el teu hospital o centre sanitari forma part del SISCAT i, per tant, està obligat a oferir aigua gratis? Aquí tens un cercador del CatSalut on pots localitzar el teu centre. A Barcelona, l’Hospital Clínic el Dos de Maig, el Plató, el de Sant Pau, el del Mar o el de la Vall d’Hebron en són alguns exemples.

Begudes sense sucres afegits a les màquines

Pel que fa a les begudes de les màquines expenedores, hi podran haver begudes calentes (te, cafè o infusions), i també begudes refrescants sense sucres afegits.

La instrucció de Salut entrarà en vigor el 20 de febrer, però els centres tindran fins a sis mesos per aplicar-la. El motiu és poder acabar els contractes amb les empreses distribuïdores que encara estiguin en vigor.

Aliments saludables als centres sanitaris

Salut també regularà els aliments de les màquines expenedores, cafeteries i menjadors de tots els centres sanitaris, amb menys productes ensucrats. Una mesura que feia temps que els responsables del departament estudiaven.

Segons ha informat la conselleria en una nota de premsa, es tracta d’una instrucció impulsada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el marc del Pla per a la promoció de la salut a través de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS).

Fruites, hortalisses o bastonets de pa

En aquest sentit, es demana prioritzar els productes amb menys quantitat de sucres afegits i sal i amb quantitats més elevades de fibra i millor perfil lipídic (greixos insaturats). Es recomana donar prioritat, com a mínim en el 75 % de l’oferta, a productes com la fruita fresca, les hortalisses fresques (bastonets de pastanaga, d’api, etc.), les fruites seques, els bastonets de pa, els iogurts o els sucs de fruita 100 % naturals.

La instrucció també indica que els aliments saludables han de tenir major visibilitat, tant als aparadors de les cafeteries com a les màquines expenedores, ocupant les files a l’altura de la vista. A més, assenyala que s’ha d’evitar la presència d’aliments no saludables al costat de les caixes i en llocs de pas obligat.