Els assetjats eren sempre homosexuals que buscaven contactes a través de xats. Fent-se passar per menors, els membres de l'anomenat projecte Pilla-pilla concertaven una cita amb les víctimes. Un cop amb ells els humiliaven i els obligaven a donar detalls de la seva condició sexual. Després, penjaven els vídeos a Internet. "Tu tienes padres? Y que diran tus padres cuando vean esto?" Dies després que els pugessin a la xarxa, molts d'aquests continguts ja han estat eliminats. El grup, però, va obrir la setmana passada una altra pàgina al Facebook. S'hi presenten com una organització no governamental que lluita contra la pederàstia, un perfil ben diferent al real. Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest matí quatre membres de la banda, entre els quals hi ha el líder, d'origen ucraïnès. Se'ls acusa de delictes de provocació a la discriminació per motius homòfobs i de delictes contra la integritat moral i coaccions. El projecte Pilla-pilla s'inspira en el grup neonazi rus Occupy Pedofilya. A Rússia, es tracta d'una banda violenta que fins i tot va arribar a causar la mort a un jove homosexual.

Els contactes es feien a través de xats, en què un integrant del grup es feia passar per menor d’edat. Aquest concretava una cita en un lloc discret i escollit per la resta dels membres, que també acudien a la trobada. Un cop allà, el grup retenia la persona i li feien un interrogatori sobre la seva condició sexual. Les imatges apareixien publicades posteriorment al perfil de Facebook o a la seva pàgina web.

La investigació la van iniciar a principis de mes els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de les Franqueses del Vallès. Des del primer moment els va cridar l’atenció la similitud amb el grup neonazi rus Occupy Pedofilya. La setmana passada el fiscal especial per a delictes d’odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, va ordenar als Mossos d’Esquadra obrir una investigació sobre el projecte Pilla-pilla, de presumpte assetjament a persones homosexuals.

Liderats per un jove ucraïnès

En total s’han detingut quatre persones, tots ells majors d’edat, entre 19 i 24 anys i veïns de Granollers. El líder del grup, un jove d’origen ucraïnès, va fer difusió d’un mínim de tres vídeos que van permetre determinar la zona d’actuació del grup. Difonien els escarnis a través dels perfils de Facebook i Twiter, en què rebien el suport de persones vinculades a ideologies de caire ultradretà.

Als detinguts se’ls imputen els delictes de provocació a la discriminació per motius homòfobs, contra la integritat moral i coaccions. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.