Nou Barris. És el districte de Barcelona més castigat per l'atur. Afecta més del 13(,4) per cent de persones en edat de treballar. I és també on es concentren les rendes més baixes de la ciutat, i on hi ha més desnonaments. Aquesta família espera una nova ordre de desnonament després d'haver-ne aturat un intent ara fa deu dies amb l'ajuda de la PAH. La Margarita va avalar amb el seu pis de propietat un préstec que va demanar el seu fill i que no ha pogut pagar. Amb els deutes han passat de 5 a 10 els membres de la família que viuen en aquest pis, que estan a punt de perdre. MARGARITA RIBELLES "Que me den una solución o me tienen que sacar a la fuerza. No me veo en la calle con mis hijas ni con mis nietos. Estuviera yo sola, me voy a la Caixa a dormir, pero a mi gente no." A més, segueixen tenint el deute de 84.000 euros pels 15.000 que van demanar a un prestaminsta. L'Ajuntament treballa ara perquè arribin a un acord i no perdin l'habitatge. Els desnonaments a Barcelona per impagament de lloguer ja representen el 90% dels casos. A Sant Andreu, l'Antonia, per exemple, fa un any que no pot pagar-lo. El 12 de desembre la desnonaran amb els seus dos fills, de 12 i 2 anys. ANTONIA TOMOS "Ya tengo mis prestaciones agotadas con la niña pequeña no tenía facilidad de buscar trabajo ahora una vecina del barrio que tiene una guardería privada me ha cogido la nena a ver si encuentro un empleo." Ha viscut 13 anys en aquest pis i ara s'afanya a empaquetar-ho tot per no perdre-ho. Després d'esperar un mes la cita amb Serveis Socials, li han comunicat que si no s'atura el desnonament se li concedirà un pis d'allotjament temporal per a famílies desnonades. A Barcelona hi ha 25 pisos d'allotjament temporal a Navas i en dos anys hi han passat 94 famílies. També hi ha 60 habitacions a Sarrià per a parelles sense fills i persones soles. El temps màxim d'estada són sis mesos. Passat aquest temps, si la situació no ha millorat, Serveis Socials els busca un pis de lloguer social. Això és el que ha passat a la família de l'Elhassan, que ara no en pot pagar l'alta del subministrament de l'aigua ni del gas. En aquest pis de 40 metres quadrats aquesta mateixa setmana passaran a ser un més a la família.
Cada vegada més desnonaments per ocupacions
Cada cas és diferent. És la frase en què coincideixen tant Serveis Socials com les associacions que donen suport als afectats pels desnonaments, com l’AV Ciutat Meridiana i l’Associació 500×20. Però a partir d’aquí les anàlisis són diferents. Àngels Canals, gerent de l’Institut Municipal de Serveis Socials, recorda que Serveis Socials fa un seguiment personalitzat de cada cas, i que tot comença amb la mediació per evitar que la família en qüestió perdi l’habitatge. De fet, l’any passat Serveis Socials va intervenir en 505 casos. “Cada vegada ens trobem amb més desnonaments de famílies que han ocupat un pis, i en aquests casos no podem donar-los recursos públics“, assegura Canals.
Fili Bravo, de l’AV Ciutat Meridiana, denuncia que no s’estan donant solucions a totes les famílies i que és gràcies a l’acció veïnal que s’estan aturant desnonaments. “Moltes vegades som nosaltres mateixos qui avisem l’Ajuntament que s’està produint un desnonament, i la situació que vivim al barri és un drama cada dia.” De fet, treballa incansablement per atendre cada dia els veïns que ho necessiten a Ciutat Meridiana, el barri de la ciutat amb més desnonaments.
Pendents de ser desnonats per l’impagament d’un deute
La família de la Margarita Ribelles està pendent d’una ordre de desnonament. Ara fa 10 dies van aconseguir aturar-ne la primera, gràcies a la pressió de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i veïns del barri de Verdum. Tot va començar quan la Margarita va avalar amb el seu pis de propietat un préstec que va demanar el seu fill. Els diners no es van poder tornar, i ara el pis ha quedat en mans del prestador. Ara, a més de perdre el pis, li queda el deute del fill, de 84.000 euros dels 15.000 que havia demanat.
Amb els problemes econòmics, la Margarita ha passat a viure amb quatre fills, les seves parelles i els fills, i el seu germà, que està malalt. Amb tot això, són 10 persones en un pis on abans eren cinc, quatre de les quals són menors. De moment, no ha trobat cap solució al seu cas. L’Ajuntament està mitjançant perquè arribi a un acord amb el prestador, que ara és el propietari del pis, per evitar que la família perdi l’immoble. Assegura que li fa “por sortir al carrer, per si vénen aquesta gent i em tiren la porta de casa a terra”, i afegeix que la situació és “insostenible, un sense viure”.
El 90% dels desnonaments són per l’impagament del lloguer
Fa dos anys que l’Antonia es va quedar sense cap prestació, i gairebé un any que el seu marit va marxar a Guinea Equatorial, on va néixer, per buscar feina i sortir de la situació en què es troben. Però no ha tingut sort, i d’aquí a dues setmanes tornarà. El 12 de desembre tenen l’ordre de desnonament i per això l’Antonia ho està empaquetant tot, amb la por al cos de perdre les seves pertinences, després de 13 anys en aquest pis amb els seus dos fills, de 12 i dos anys.
“Mai no havia deixat de pagar el lloguer mentre treballava, fins i tot els propietaris del pis ens van permetre seguir vivint aquí si el deute no creixia, però no s’ha pogut”, lamenta, “i hem arribat a aquesta situació desesperant.” En total, la família deu més d’un any sencer de lloguer. “Tot i que vaig acudir a Serveis Socials, fins que no va arribar l’ordre de desnonament no vaig poder demanar hora, i han trigat un mes per donar-me cita.” Tot i així, després d’anar-hi aquest dimecres ha aparegut un fil l’esperança, ja que li han dit que si finalment no s’atura el desnonament, li han aconseguit un pis d’allotjament temporal per a famílies desnonades a Navas.
25 pisos per a famílies desnonades
El centre funciona des del desembre de 2012. L’Elhassan hi ha passat sis mesos, el temps màxim d’estada en aquests pisos destinats a aquestes situacions d’emergència social, després que el desnonessin amb la dona i la filla. Però la seva situació econòmica no ha millorat i per això els han enviat a un pis social. Aquesta mateixa setmana la seva esposa donarà a llum un altre fill i seran quatre en un pis de 46 metres quadrats i una sola habitació. El problema ara és que no poden fer front als més de 240 euros que val donar l’alta dels subministraments de l’aigua i el gas.