Per dur a terme el Gran Recapte, la feina dels voluntaris és imprescindible. A la ciutat de Barcelona, hi ha districtes on es requereix més voluntariat com Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Nou Barris. En total, la campanya ja té 13.000 inscrits a tot Catalunya, però se'n necessiten fins a 20.000. Pel Banc dels Aliments, el 9-N hi ha tingut a veure. EDUARD ARRUGA, president del Banc dels Aliments de Barcelona: "Estem una mica per sota de l'any passat i tots sabem el perquè. Aquestes últimes setmanes les crides al voluntariat han estat per un altre motiu molt diferent. Però no estem preocupats perquè confiem en la ciutadania." A Barcelona hi haurà més d'un miler de punts de recollida repartits als mercats, supermercats i entitats socials. La finalitat és superar els quatre milions de quilos d'aliments bàsics, però no de qualsevol tipus. Per a aquesta campanya, les necessitats són més concretes, centrades en el valor energètic i nutritiu dels productes. Per aquest any sobretot els aliments que fan més falta són oli, llet, llegums, conserves de carn i també de peix. Segons els organitzadors, enguany la situació és més delicada. Els ajuts de la Unió Europea ara només arriben dos cops l'any, en comptes de tres o quatre, de manera que entre el mes de setembre passat i el juny vinent, no rebran aquests aliments finançats. Esperen cobrir aquest dèficit temporal amb el Gran Recapte.

“Estem una mica per sota de la xifra de voluntaris que teníem per aquestes dates, l’any passat”, ha afirmat Eduard Arruga, president del Banc dels Aliments de Barcelona. Arruga s’ha referit a la mobilització de voluntaris del 9-N, com un possible motiu que els ha restat poder de convocatòria. Tot i això, Arruga s’ha mostrat optimista: “No estem preocupats, però hem de fer la crida”. L’organització ha assegurat que manquen voluntaris als districtes de Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Horta-Guinardó i Nou Barris. S’espera, però, que el Gran Recapte tingui finalment les 20.000 persones que es busquen. A la ciutat hi haurà entre 1.100 i 1.200 punts de recollida, en els mercats municipals i als supermercats, on s’instal·laran contenidors on els ciutadans podran dipositar els productes.

En la darrera edició es va recollir 3,5 milions d’aliments i enguany es vol superar els quatre milions, ha dit Arruga. Es necessiten productes que es puguin conservar a temperatura ambient (ni refrigerats, ni congelats). La Fundació Banc dels Aliments ha volgut orientar els ciutadans sobre quins productes donar i per a aquesta campanya les necessitats són més concretes són productes amb valor energètic i nutritiu com la llet, l’oli, llegums, conserves de peix i també de carn. De productes per als infants també se’n necessiten. Segons el Banc dels Aliments hi ha unes 250.000 persones (un 20% de la població) que viuen en situació de pobresa a Catalunya.

Segons l’organització, aquest any la situació és més “delicada”. La distribució dels ajuts de la Unió Europea es concentrarà amb dos enviaments l’any, en comptes de tres o quatre, de manera que entre el mes de setembre passat i el juny vinent, la fundació no rebrà aquests aliments finançats. Per això, esperen que la campanya d’enguany bati rècords i cobreixi aquest dèficit temporal amb les aportacions del Gran Recapte.