Una operació conjunta entre els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional ha permès desmantellar el laboratori més gran i actiu d’Europa en la darrera dècada en la producció de bitllets falsos de 500 euros. Es calcula que els falsificadors van imprimir una quantitat superior als 8 milions d’euros. Bona part dels diners servien per finançar activitats delictives com el tràfic de drogues. Tot i que el laboratori es va localitzar a Alacant, els bitllets s’havien distribuït per tot el territori. Les detencions —un total de 12 persones— i els escorcolls, es van dur a terme a les demarcacions de València, Alacant, Barcelona i Màlaga.
La investigació va començar el 2021
Els Mossos i la Policia Nacional, en coordinació amb l’Europol, van iniciar la investigació a mitjans de l’any 2021. El motiu és que s’havia detectat la circulació de bitllets falsos, amb una incidència a gran part de l’estat. Paral·lelament, la Brigada d’Investigació del Banc d’Espanya va tenir coneixement de diversos fets delictius amb un tipus concret de bitllet fals que ja s’havia intervingut l’any 2009. Per això, van poder identificar ràpidament el sospitós que havia estat detingut en aquell moment.
Mesos més tard, a l’agost del 2021, els Mossos d’Esquadra van localitzar una bossa amb 4 milions d’euros en bitllets de 500 falsos en una població propera a Barcelona. El Banc d’Espanya va confirmar les sospites: es tractava de la mateixa falsificació detectada en altres punts de l’estat. La policia científica va analitzar els bitllets i va poder identificar les persones que hi havien tingut accés. Es van identificar cinc persones, a més del principal sospitós.
El grup es va conèixer a la presó de Picassent
Els falsificadors s’havien conegut a la presó de Picassent, on complien condemnes per delictes relacionats amb la falsificació de bitllets i narcotràfic. El líder del grup investigat va llogar una nau industrial a la província de València i, conjuntament amb la resta del grup, va muntar un laboratori de fabricació. Durant tres mesos van estar imprimint bitllets de 500 euros. Cadascuna de les persones que conformaven l’organització feia funcions concretes, des de la neteja de les màquines d’impressió, la compra de paper o l’elaboració de les planxes. Es calcula que van imprimir 8 milions d’euros.
Urbanització de luxe a Alacant i viatges a la Xina
Segons han informat els Mossos d’Esquadra, el principal investigat vivia amb la seva família a una urbanització de luxe a la costa d’Alacant, on s’havia instal·lat després de sortir de la presó i on portava una vida molt discreta. La policia va detectar que havia fet diversos viatges a la Xina per comprar maquinària. Ara bé, amb les restriccions per la pandèmia, això va canviar i van traslladar el laboratori a una nau industrial propera a la localitat d’Alfàs del Pi (Alacant). Amb el temps van temptejar altres ubicacions per traslladar-se, com per exemple el Brasil. Finalment, van decidir desplaçar-se a França per seguir amb les falsificacions.
Més de 100 agents desplegats
La investigació ha estat tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 4 de Sant Feliu de Llobregat. El 21 de setembre es va realitzar una operació policial simultània formada per més de 100 agents a les províncies de Màlaga, València, Alacant i Barcelona (Sant Cugat del Vallès i Cervelló). Es van escorcollar sis domicilis, dues naus industrials i una caravana a Terol. En total es van detenir 12 persones i se’ls imputen delictes de falsificació de la moneda i pertinença a grup criminal. El líder del grup està ingressat a la presó.