El preacord assolit entre els treballadors i la direcció permet evitar l'Expedient de Regulació d'Ocupació que plantejava 194 acomiadaments. El nou text redueix l'afectació en la plantilla i suposa la supressió temporal de 78 llocs de treball. Segons el Comitè d'Empresa, l'acord ha estat possible només pels esforços que ha fet la plantilla. JOSEP MARIA PUIG, delegat de Metges de Catalunya "L'esforç l'hem posat entre tots nosaltres. Des de la conselleria les directrius han estat inamobibles des del primer moment. No hi ha hagut la més mínima flexibilitat amb la quantitat d'estalvi que s'havia de fer. És a dir, que hem entrat en una negociació on una de les dues parts no s'ha bellugat". MANOLO ROYO, UGT de l'Hospital del Mar "La part social ha renunciat a aspectes que tenia al seu conveni com treballar cinc dies més l'any que ve, hem renunciat a temes de formació, hem proposat a la direcció que farem un ús més racional de la despesa com a professionals". Renúncies que han obtingut una recompensa. Segons el document, 78 sanitaris deixaran de treballar de manera rotatòria fins a finals de 2012. És a dir, que uns 150 treballadors hauran de passar alguns mesos a l'atur per reduir el cost que suposaven aquests 78 llocs de treball. Comissions Obreres ha estat l'únic sindicat que s'ha oposat a la proposta. El principal motiu és que consideren que la supressió d'aquestes 78 places pot afectar uns 300 treballadors, ja que moltes de les persones afectades tenen contractes de menys de 40 hores. MARTA RUIZ, CCOO de l'Hospital del Mar "És durant 18 mesos l'equivalent a 78 llocs de treball però si en un lloc de treball estan afectats varis professionals perquè van passant pel mateix lloc de treball poden ser molta plantilla." El comitè explicarà demà als treballadors l'acord a què han arribat amb l'empresa. Previsiblement els empleats hi donaran el vist i plau i això permetrà que divendres se signi el text definitiu.

Metges de Catalunya, el sindicat majoritari al comitè d’empresa del consorci Parc Salut Mar, ha valorat positivament el preacord amb l’empresa i ha criticat la posició inflexible de la conselleria de Salut. El sindicat ha remarcat que el conflicte s’ha tancat gràcies a l’actitud positiva dels treballadors, disposats a reduir els avantatges del conveni del treballadors i fer sacrificis com, per exemple, perdre cinc dies de vacances.

No es veu igual des de Comissions Obreres, que considera que l’empresa ha exercit una “manipulació contable” per justificar la necessitat de l’ERO inicial.  Serà l’únic dels sis sindicats que votarà en contra de l’acord, tot i que això no el fa perilar perquè CCOO compta amb cinc dels 27 representants sindicals del comitè d’empresa.

El preacord, que s’ha de ratificar divendres, evitaria l’ERO per als 194 treballadors que preveia el consorci. A canvi, s’ha plantejat un expedient de regulació temporal de 18 mesos que afecta 78 llocs de treball, però que es repartirà proporcionalment entre el conjunt de la plantilla, uns 3.000 treballadors, perquè ningú no es quedi sense feina. Així mateix, Metges de Catalunya ha explicat que l’anomenat “atur rotatiu” es donarà en primer lloc a les persones amb baixes per maternitat o problemes familiars.

Segons la retallada establerta pel Servei Català de la Salut, el consorci Parc de Salut Mar – format per la Generalitat (60%) i l’Ajuntament de Barcelona (40%) – ha de reduir aquest any el pressupost en 14,5 milions d’euros. El consorci gestiona l’Hospital del Mar i l’Hospital de l’Esperança, així com els centres Peracamps, el Dr. Emili Mira, i Centre Fòrum.