Una trentena d’agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra han desallotjat aquest matí l’edifici de La Nova Rimaia, on diversos activistes han passat la nit. Amb l’arribada dels policies, alguns d’ells han protestat i s’han encadenat als balcons de l’edifici per impedir el desallotjament. A més, una cinquantena de persones els han donat suport des del carrer. De fet, han tallat la ronda de Sant Pau durant una estona.

Cap a les nou del matí però, la major part dels activistes ja han sortit de l’edifici i els concentrats s’han començat a retirar. Tot i això, l’operació policial dels Mossos continua en marxa i una vintena d’agents estan custodiant l’edifici.

El procés de desallotjament de La Nova Rimaia va començar el juliol de l’any passat, quan el jutjat va dictar una ordre de desallotjament perquè el propietari de l’edifici va interposar una denúncia per usurpació de domicili. Ara bé, el desallotjament llavors no es va dur a terme. Durant els 15 dies que el jutjat havia donat a les famílies per marxar, el Tribunal Europeu dels Drets Humans va suspendre cautelarment l’ordre de desallotjament, ja que dues famílies que hi vivien amb tres menors van presentar un escrit d’empara, perquè no se’ls oferia alternativa habitacional i no tenien recursos. Ara però, el tribunal ha aixecat aquesta mesura cautelar del mes d’octubre i s’ha dictat l’ordre de desallotjament, que s’ha fet efectiva aquest dimecres.

Desallotjament sense menors

L’advocada del col·lectiu, Anaïs Franquesa, ha explicat que les persones que actualment hi vivien eren gent jove que no troba lloguers assequibles a la ciutat. En aquest cas, durant el desallotjament no hi havia menors. Una de les unitats familiars va acabar trobant una alternativa, i les altres, veient la dificultat d’accedir a un lloguer assequible, finalment van aconseguir habitatge mitjançant la borsa de lloguer social, segons ha explicat Franquesa.

Segueix el procediment penal

Ara els membres del col·lectiu ocupant estan pendents de la causa penal contra les persones que ocupaven l’immoble, concretament contra aquelles que inicialment que es van identificar per dirigir-se al Tribunal Europeu de Drets Humans i declarar que vivien al bloc amb menors. També està imputada una mediadora de l’Ajuntament, per això Franquesa alerta que “estem molt pendents de què decideix la jutgessa d’instrucció”, per veure si el procediment si es tanca o no.