La Pilar, filla de Sant Antoni, visita el centre que va fundar ara fa 50 anys. Mestra i pedagoga, l’educació de la seva filla gran la va motivar a introduir noves metodologies en l’educació infantil. Tot va canviar quan la menuda li va explicar que la castigaven de cara a la paret per parlar. Allò li va causar una revolució dins seu.

Amb una metodologia innovadora va fer créixer l’escola. Es va ampliar a altres locals per fer-hi l’EGB i finalment la van traslladar a Premià de Dalt.  Actualment hi imparteixen des de maternal i infantil fins a batxillerat, amb un total de 400 alumnes.

El 2010, Pilar Martínez va deixar la direcció del centre, que va passar a mans de les seves tres filles. Elles són les encarregades de dirigir els dos centres de Premià i el del barri de Sant Antoni seguint l’exemple de la fundadora, amb una metodologia integradora i inclusiva.

L’Escola Betlem va ser de les primeres a introduir l’ensenyament del català i també de l’anglès des de ben petits. També van ser pioneres a oferir classes setmanals de natació o excursions a la neu.