L'informe dels bombers ho deixa molt clar. La finca necessita obres de reforma urgents. Només cal veure l'estat en què es troben la instal·lació elèctrica o els sostres. Molts estan a punt de caure. De fet, els balcons fa anys que estan apuntalats. Per això, han desallotjat els vuit veïns que hi viuen. La decisió arriba només 24 hores després que buidessin l'edifici del costat, on s'havia enfonsat una paret mitgera. En tots dos casos, el problema ve de lluny. ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de Barcelona "El 2006 ja tenim aquí dues denúncies, precissament un veí de cada una de les dues finques, del 53 i del 55 ja queixant-se de l'estat deplorable en que estaven les finques" Al darrere de tot plegat hi ha un problema d'humitats. La instal·lació d'aigua d'una de les finques no està en bon estat i això ha fet malbé l'edifici del costat. Fa uns anys el van reformar però ha servit de poc perquè continuen tenint taques a l'escala i se'ls cauen trossos de paret. PABLO RUIZ "Els veïns han intentat negociar amb el propietari dels pisos del costat però no han arribat a cap acord. Per això han acabat portant el cas per la via judicial." I no és l'únic front que té obert. L'Ajuntament ha demanat a l'amo de la finca que faci les obres necessàries a l'edifici. Ho ha fet en més de cinc ocasions. I com que no els ha fet cas, ja li han imposat tres multes. Ara s'està estudiant si se li aplica la nova llei de dret a l'habitatge i que permetria, si és necessari, expropiar la finca. De moment, els vuit veïns d'avui i els 14 d'ahir continuaran dormint fora de casa. Com a mínim, fins que no es pugui garantir la seguretat de les finques.

Els Bombers de Barcelona han procedit al segon desallotjament aquesta tarda. Vuit veïns que vivien en els cinc habitatges del número 53 del carrer de Sant Antoni Abat, al barri del Raval, han hagut de marxar de casa seva. Tots ells han estat atesos pels servei d’Emergències Socials, tot i que només set persones han acceptat els recursos que els ha ofert l’Ajuntament.

L’edifici del número 53 del carrer de Sant Antoni Abat ha estat inspeccionat aquest matí per un equip dels Bomers de Barcelona, després que ahir es produís l’esfondrament de la paret mitgera a l’edifici contigu. Els tècnics han determinat que calia desallotjar de forma preventiva, ja que el mal estat de conservació de la finca feia perillar la seguretat de les persones.

Les inspeccions realitzades avui en aquest edifici han permès als especialistes determinar les causes de l’esfondrament del mur que ahir es va produir. El motiu de l’accident han estat les filtracions d’aigua provinents del número 53, que està molt deteriorat. De fet, aquest immoble acumula un llarg expedient, encara obert. Des de l’any 2005, el districte de Ciutat Vella ha requerit al propietari que realitzi les obres de conservació necessàries amb l’objectiu de mantenir-lo en condicions mínimes d’habitabilitat. Les queixes dels veïns del Sant Antoni Abat, 55, ja havien posat en alerta el consistori, i s’han imposat tres multes al propietari del número 53 per incomplir els requeriments. Els bombers també van haver d’intervenir-hi el mes d’octubre per problemes en l’immoble.

Dels 14 veïns que ahir van ser desallotjats, n’hi ha 10 en allotjaments d’emergència social. Durant aquest matí alguns han pogut entrar a casa seva per recollir algunes pertinences, acompanyats dels bombers i dels equips d’Emergències Socials.