L'informe dels bombers ho deixa molt clar. La finca necessita obres de reforma urgents. Només cal veure l'estat en què es troben la instal·lació elèctrica o els sostres. Molts estan a punt de caure. De fet, els balcons fa anys que estan apuntalats. Per això, han desallotjat els vuit veïns que hi viuen. La decisió arriba només 24 hores després que buidessin l'edifici del costat, on s'havia enfonsat una paret mitgera. En tots dos casos, el problema ve de lluny. ASSUMPCIÓ VILÀ, síndica de Barcelona "El 2006 ja tenim aquí dues denúncies, precissament un veí de cada una de les dues finques, del 53 i del 55 ja queixant-se de l'estat deplorable en que estaven les finques" Al darrere de tot plegat hi ha un problema d'humitats. La instal·lació d'aigua d'una de les finques no està en bon estat i això ha fet malbé l'edifici del costat. Fa uns anys el van reformar però ha servit de poc perquè continuen tenint taques a l'escala i se'ls cauen trossos de paret. PABLO RUIZ "Els veïns han intentat negociar amb el propietari dels pisos del costat però no han arribat a cap acord. Per això han acabat portant el cas per la via judicial" I no és l'únic front que té obert. L'Ajuntament ha demanat a l'amo de la finca que faci les obres necessàries a l'edifici. Ho ha fet en més de cinc ocasions. I com que no els ha fet cas, ja li han imposat tres multes. Ara s'està estudiant si se li aplica la nova llei de dret a l'habitatge i que permetria, si és necessari, expropiar la finca. De moment, els vuit veïns d'avui i els 14 d'ahir continuaran dormint fora de casa. Com a mínim, fins que no es pugui garantir la seguretat de les finques.

Al 2008 la síndica de greuges de Barcelona ja va alertar del mal estat en que es trobaven els dos blocs. Un d’ells el van reformar mentre que l’altre continua en molt mal estat. De fet, té problemes de fuites d’aigua. Segons els experts, això és el que explica que caigués ahir la paret mitgera de l’edifici del costat.

El bloc del número 53 del carrer de Sant Antoni Abat, al Raval, acumula ja tres multes per deixadesa del propietari. L’ajuntament ha requerit insistentment al propietari perquè faci les obres necessàries però de moment no ha tingut resposta. Per això, el consistori estudia aplicar-li la nova llei del dret a l’habitatge que preveu multes de fins a 900.000 euros o fins i tot  l’expropiació de l’edifici.  I no és l’únic front que té obert. Els veïns del número 55, als que van desallotjar ahir, han portat l’amo de la finca als tribunals perquè els hi pagui les reformes a l’escala.

De moment, els 14 veïns desallotjats ahir i els 8 d’avui hauran de passar la nit fora de casa. 17 d’ells ho faran en allotjaments d’emergència social i la resta han preferit marxar a casa de familiars o amics.