Els sindicats s'han aixecat aquest matí de la reunió de la Mesa de la Funció Pública quan el govern no els ha volgut avançar cap detall del que estava a punt d'anunciar el conseller d'Economia. Llavors s'han adreçat al Palau de la Generalitat i han intentat accedir a la roda de premsa, però no els han deixat. A dins, Mas-Colell ha explicat que, davant la negativa del Govern espanyol a pagar els 759 milions d'euros previstos per la disposició addicional tercera de l'Estatut, la Generalitat no pot quadrar la caixa aquest final d'any i no pagarà ni tota la paga extra de Nadal als treballadors ni totes les factures als proveïdors. ANDREU MAS-COLELL, conseller d'Economia "Caldrà, malauradament, dilatar alguns pagaments. Per fer-ho, establirem un procés afinat, que s'aproximi tot el possible a un estudi cas per cas." Els treballadors de tot el sector públic de la Generalitat cobraran almenys el 80% de la seva paga extra el 28 de desembre, una setmana després de l'habitual. La resta quedarà pendent d'abonar fins que les finances de la Generalitat ho permetin. Els sindicats amenacen de dur el Govern als tribunals. JOSEFINA PUJOL, CCOO "On són els nostres diners? L'addicional tercera era per a infraestructures, no per pagar els diners dels empleats públics. Per tant, si el Govern no sap gestionar, que s'ho plantegi." XAVIER CASAS, UGT "Som davant d'un Govern d'impotents per solucionar els problemes de Catalunya, dels treballadors catalans, d'un conseller d'Economia que es demostra incapaç de gestionar la tresoreria de la Generalitat." Mas-Colell argumenta que el Govern de Zapatero els ha fet una mala jugada i espera que l'executiu del PP no faci servir les mateixes excuses de mal pagador. La Generalitat recorda que, abans que la seva demanda arribi al jutjat, el nou Govern tindrà encara un mes per signar el conveni i transferir-li els diners.

El govern ha posat sobre la taula la proposta que els funcionaris puguin renunciar de manera voluntària a un terç de la jornada laboral i flexibilitzar l’horari. Després d’unes hores de negociació, els representants dels funcionaris s’han aixecat de la mesa de negociació i s’han dirigit cap a la Generalitat. Volien demanar informació sobre les retallades que afecten els treballadors públics aprofitant la compareixença del conseller Andreu Mas-Colell i el portaveu del govern, Francesc Homs. Com que no els han hi deixat entrar, els representants sindicals s’han assegut al vestíbul d’accés.

Sisena reunió

La d’aquest dijous és la sisena reunió que mantenen govern i sindicats de la funció pública per intentar arribar a un acord sobre les retallades que planteja la Generalitat. Els representants del Departament de Governació assenyalen que la possibilitat d’acollir-se a una reducció de jornada estaria subjecte a les necessitats del servei i es faria sense afectar l’atenció que reben els ciutadans.

A banda d’aquesta proposta, la Generalitat també planteja la retallada de la jornada laboral i de sou a una part dels 28.000 interins que treballen a l’administració catalana. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha assegurat que la mesura només afectaria una petita part dels interins i en quedarien exclosos els que treballen en serveis essencials. Ortega ha reiterat també la pressa del govern per tancar la negociació perquè dimarts que ve està previst que es puguin aprovar els pressupostos de la Generalitat per a 2012.