Foto: Carlota Serarols

(ACN) El govern català ha desactivat aquest dimecres la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per pandèmies, que queda ara en situació de prealerta per seguir fent vigilància i seguiment de l’evolució de la covid-19. La desactivació formal i jurídica del pla arriba ara perquè que ja no s’estan aplicant mesures d’emergència per la pandèmia, amb l’excepció d’algunes mesures preventives com, per exemple, l’ús de mascaretes en espais com el transport públic, centres sanitaris i sociosanitaris i les farmàcies. La fase d’alerta ha estat vigent més de dos anys.

Es manté un grup d’avaluació del risc per si s’hagués de reactivar el pla un altre cop

El pla per pandèmies es va activar en fase d’emergència el 12 de març del 2020 i el 15 d’octubre del 2021 es va rebaixar a fase d’alerta davant la millora de les condicions de la pandèmia. Durant aquest temps, s’han dut a terme 286 reunions del comitè tècnic del pla, i un total de 29 reunions de la Taula de serveis i subministraments essencials. També s’han realitzat reunions de coordinació d’àmbit territorial amb els municipis a totes les demarcacions.

Amb la prealerta del pla se seguirà fent seguiment de l’evolució de la pandèmia i es mantindrà l’estructura general de coordinació necessària i especialment l’avaluació del risc en continu amb salut pública i protecció civil per avançar-se a possibles impactes futurs de la pandèmia si es produeix un empitjorament de la situació.

“Es manté un grup de seguiment i avaluació del risc que podria alertar els consellers d’Interior i Salut si fos necessari per reactivar el pla en qualsevol moment”, ha afirmat la directora general de Protecció Civil, Mercè Salvat. El pla per pandèmies és codirigit per Interior i Salut.