Els fets es remunten en el ple extraordinari del 8 de setembre del 2017 en què es va aprovar concedir la Medalla d’Or al Mèrit Cívic a la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra per l’actuació policial durant els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i a Cambrils. En la sessió, la regidora cupaire s’hi va oposar al·legant que els cossos de seguretat tenen una funció socialment repressiva. En aquest sentit, va acusar els Mossos d'”executar extrajudicialment sis persones” i va referir-se a la Guàrdia Urbana com el “braç executor del racisme institucional”.
Després d’aquestes declaracions, tres sindicats policials -el SPC, dels Mossos i el SAPOL, i el CSI-F, de la Urbana- van denunciar-la per un presumpte delicte d’injúries greus contra els cossos i forces de seguretat de l’Estat i Rovira va ratificar les acusacions en la declaració com a investigada. Finalment, però, el jutge ha decidit arxivar la causa perquè considera que la regidora estava en “l’exercici de la llibertat d’expressió”. Creu que l’oposició de la CUP d’atorgar les medalles a la Guàrdia Urbana i als Mossos d’Esquadra “exclou la concurrència d’una clara intenció d’injuriar uns cossos i forces de seguretat”. A banda d’aquesta interlocutòria, el jutge també va rebutjar que els tres sindicats policials exercissin d’acusació particular en la causa, ja que no considera “perjudicats del delicte entitats o persones jurídiques que tutelen interessos difosos o generals”.
El Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) ha dit que no accepta l’arxivament i que hi recorreran.
Des del @SPC_Mossos_PL no acceptem l’arxiu de la denúncia. Farem ús del dret de tutela judicial efectiva i presentarem recurs a l’auto d’arxiu. Arribarem fins on calgui per defensar la bona feina dels mossos en el 17-A #respecte #ProtectTheProtectors https://t.co/WNZxnXLqAf
— SPC – Mossos i PL (@SPC_Mossos_PL) 12 de marzo de 2018