El Ministeri d’Educació dóna via lliure per ampliar un 20% els alumnes per classe. Ho farà modificant la llei per donar més flexibilitat a les comunitats autònomes i fer possible l’estalvi de 3.000 milions en ensenyament anunciat pel Govern espanyol. El pla preveu diverses mesures per reduir la despesa, entre les més importants hi ha l’augment d’un 20% d’alumnes per classe (el màxim ara és de 27 a primària i de 33 a secundària), augmentar les hores lectives dels professors, no cobrir les baixes del professorat de menys de dues setmanes, deixar que cada centre ofereixi només batxillerat de ciències i lletres, modificar la formació professional i congelar o reduir els complements retributius als professors.

Probablement les mesures tiraran endavant i començaran a aplicar-se el curs que ve i, segons el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, tenen un “ampli suport”. En conèixer-se la notícia, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha advertit que tres de les mesures podrien vulnerar les competències de la Generalitat (les que afecten els horaris del professorat, els canvis en les substitucions i la supressió de complements salarials). És per això que la consellera no descarta la possibilitat de portar la mesura als tribunals, si aquesta tira endavant. Rigau ha afirmat que obligar a un canvi normatiu en l’àmbit de l’educació suposarà el “desmantellament” de les competències atorgades a les comunitats autònomes. El ministre Wert no ha donat importància a les declaracions de Rigau i ha afirmat que si les autonomies volen recórrer la llei, “ja coneixen el camí”. Wert ha afegit que les mesures són “realistes” i que “no suposen un perjudici directe a l’ensenyament”. Està previst que el Consell de Ministres modifiqui la llei aquest divendres.

Els professors catalans rebutgen les retallades

Els sindicats de professors catalans han manifestat el seu rebuig a les mesures anunciades pel Ministeri d’Educació i han augurat un “augment de la tensió” entre el professorat. La portaveu de la Federació d’Ensenyament de CCOO, Montse Ros, ha qualificat la mesura de “salvatjada” pedagògica i laboral. Ros ha demanat a la Generalitat que no acati aquesta retallada.

En un comunicat, el sindicat USTEC-STEs ha qualificat d’inassumibles les mesures i ha advertit que suposaran un “deteriorament, desmantellament i empitjorament” de les condicions laborals dels professors i de la qualitat del sistema educatiu. El sindicat també ha demanat a la conselleria d’Ensenyament que no s’apliquin aquestes mesures pel risc que suposen per a la comunitat educativa. Si no és així, adverteixen, s’enduriran les mobilitzacions per “paralitzar aquest atac sense precedents”.

Per últim, el portaveu d’ASEPC-SPS, Xavier Massó, ha afirmat que les retallades del Govern central “no seran viables” i ha dit que els professors catalans seran els més mal pagats i els que faran més hores. Amb tot, ha augurat que el malestar “augmentarà exponencialment” perquè l’Administració està convertint els centres educatius en “olles de pressió”.