Amb la instal•lació de més càmeres al carrer, la policia busca poder indetificar millor els vàndals. És a dir, que sigui més fàcil detenir-los i tenir-hi proves en contra. Sobretot, de cara al dia del judici. Tot això, però, encara és una proposta que està en estudi i de moment, no hi ha data. A més, després ho haurà d'aprovar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és qui té l'última paraula en videovigilància. És a dir, que si tira endavant serà una mesura a molt llarg termini. De moment, de cara a les properes setmanes, l'únic que es planteja és poder canviar el recorregut d'una manifestació si els Mossos creuen que hi poden haver incidents. Evitar, per exemple, que una marxa antisistema passi per davant de la Borsa. FELIP PUIG, conseller d'Interior "El dia 29 de març hi va haver aldarulls relacionats amb manifestacions que estaven correctament i legalment convocades però algunes després, doncs va haver-hi excessos relacionats amb aldarulls, desordres públics, risc de seguretat ciutadana. Bé, això ens dóna algun antecedent que per A properes convocatòries ens pot portar que siguem més exigents i més rigorosos. Fins i tot que proposem itineraris alternatius a algunes manifestacions. També hi estudiarem. ... ho estudiarem." Això, de fet, ja ho permet la llei. Ara bé, cal que la policia ho argumenti molt bé perquè s'autoritzi un canvi d'aquest tipus. Des de la conselleria d'Interior i des de l'Ajuntament han tornat a demanar un canvi del Codi penal per aplicar severitat contra els vàndals. I també, més rebuig ciutadà contra aquest tipus d'incidents. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Un violent no pot trobar empara en cap teixit associatiu." Demà Xavier Trias es reunirà, entre d'altres, amb el ministre de Justícia per veure com es poden agilitzar els tràmits judicials en la lluita contra el vandalisme i si cal crear una fiscalia especial per tractar aquests temes.

El conseller d’Interior de la Generalitat, Felip Puig, ha admès aquest dilluns que el proper mes de maig serà “complex” i potser conflictiu a Barcelona, des del punt de vista de la seguretat. El proper mes se celebrarà a la ciutat una reunió de líders del Banc Central Europeu i serà l’aniversari del moviment 15-M. Es tracta de dos esdeveniments que els vàndals podrien aprofitar per actuar novament. És per això que la policia catalana ha començat a coordinar-se amb altres forces policials i també amb l’Ajuntament. L’objectiu és evitar que es repeteixin imatges de violència urbana com les que van tenir lloc durant la jornada de vaga general, el 29 de març.

Davant aquesta situació, l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d’Interior, Felip Puig, s’han reunit en el marc de la Junta de Seguretat de la ciutat per buscar estratègies de cara a les convocatòries previstes per al mes de maig. L’alcalde ha explicat que s’estudia instal·lar càmeres de videovigilància als carrers per on acostumen a passar les manifestacions per tal de tenir més proves que serveixin per imputar càrrecs a les persones que participin en els aldarulls. Segons Xavier Trias, el dia de la vaga general hi podria haver hagut “una tragèdia”. Les càmeres que podrien instal·lar-se, però, no estaran en funcionament per a les manifestacions previstes durant el mes que ve. Aquesta seria una mesura per aplicar a llarg termini, ja que requereix l’aprovació del TSJC.

Una de les mesures que es podria aplicar de forma més immediata és la possibilitat de proposar itineraris alternatius per a les manifestacions. D’aquesta manera s’esquivarien els punts més conflictius de la ciutat i s’evitaria el risc per als ciutadans que participessin de forma pacífica en les protestes. L’objectiu, en qualsevol cas, és evitar riscos i permetre que la policia tingui noves eines per lluitar contra la violència urbana.

L’alcalde, Xavier Trias, es reunirà demà a Madrid amb els ministres d’Interior i Justícia per abordar els canvis legals anunciats per fer front al vandalisme.