autisme

(ACN/Redacció) Diverses entitats catalanes però també d’espanyoles i d’europees aprofiten enguany el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, el 2 d’abril, per llançar una campanya per sensibilitzar la societat sobre la realitat de les persones amb autisme i avançar cap a “una societat compromesa amb la neurodiversitat”. Per això demanen en un manifest garantir l’accessibilitat de les persones autistes a tots els sectors, de manera que tinguin “igualtat d’accés” a oportunitats i serveis.

No hi ha dues persones amb autisme iguals

Entitats com la Confederació d’Entitats Autisme Espanya i Aprenem Autisme clamen contra els estigmes i les falses creences. Assenyalen que no hi ha dues persones amb autisme iguals i que és “fonamental” comprendre aquest trastorn com ”un ampli espectre”. En aquesta línia, exposen que l’autisme implica “uns trets diferenciadors i específics d’aquesta condició” però que que cada persona té “una situació diferent”, i per això fan una crida a entendre’n la diversitat. Així, ressalten que les persones autistes poden tenir “dificultats” però també “habilitats i capacitats úniques”.

A partir d’aquí, insten els responsables polítics europeus, espanyols i catalans a reconèixer l’especificitat de les persones amb autisme per garantir-los l’exercici ple dels seus drets.

Trencar estigmes, falses creences i l’exclusió

Les entitats demanen “identificar” i “eliminar” les “barreres” amb què es troben les persones autistes, d’acord amb l’article 9 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides i amb el nou Codi d’accessibilitat de Catalunya. També acabar amb el “rebuig, exclusió i discriminació” que afirmen haver patit i “trencar amb estigmes i falses creences”. Tot plegat ho consideren necessari per aconseguir que se sentin part de la societat com a “ciutadans valuosos”