A Catalunya una de cada 81 persones té autisme i la majoria dels adults, un 85 %, no poden emancipar-se. En el Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme, l’entitat Aprenem Autisme demana més suports a l’administració per poder tenir una vida independent. Expliquen que cal també més acompanyament i recursos durant l’etapa educativa per garantir una bona formació i posteriorment una feina. Ara per ara, un 90 % de les persones amb autisme estan a l’atur i això suposa un fre per a la seva autonomia.

Manca d’habitatges

L’Adrián Romera, un jove amb autisme de 24 anys, reclama poder emancipar-se amb els suports necessaris i fa seva la causa en el Dia Mundial de la Conscienciació de l’Autisme. Actualment estudia un grau superior de Formació Professional i anhela poder emancipar-se, quan tingui una feina i els suports necessaris: “Jo ara no em veig amb ànims de marxar de casa, però ho faré quan tingui treball i l’ajuda que em cal”, explica.

“Les feines són limitades i no es garanteix que puguin fer-les amb les condicions que necessiten”. És la denúncia que fa la Fredes Dominguez, mare de l’Adrián, que creu que amb ambients més calmats i supervisió s’ampliarien les possibilitats laborals. La Fredes denuncia també que falten habitatges perquè puguin emancipar-se “La llista d’espera per als pisos tutelats és d’uns 10 anys”, es lamenta.

On són els pisos tutelats? Ara hi ha una llista d’espera de 10 anys. Estan condemnats a viure amb els pares”
Fredes Dominguez, mare de l’Adrián

Un millor acompanyament a la vida adulta

Per això, aquest 2 d’abril des de l’entitat Aprenem Autisme, volen visibilitzar els problemes dels autistes a la vida adulta. “Sembla que quan arriben als 18 ja no són autistes. L’Administració s’oblida d’ells”, lamenta la Montse Heredia, presidenta d’Aprenem, que fa èmfasi en la necessitat de millorar l’acompanyament en la transició a la vida adulta, però també de millorar la formació prèvia durant l’etapa escolar.

Edificis de blau per l’autisme

Sota els lemes “Connecta’t a l’autisme” i “Autisme a prop teu”, aquesta entitat exigeix garantir l’accessibilitat per a les persones a tots els sectors. Per visibilitzar l’autisme, aquest vespre diferents equipaments de la ciutat, com la Casa Batlló, la Torre Glòries, el Teatre Lliure o l’Ajuntament de Barcelona s’il·luminaran de blau.