ENRIQUE MOSQUERA, membre de Papers per a Tothom "Estamos reivindicando papeles sin el requisito del contrato. Porque lo requisito del contrato impide es lo que impide a los que no tienen papeles conseguirlos. A los que los tienen los hace perderlos, porque no pueden renovarlos. Impide también la reagrupación familiar. Con cinco millones de parados es imposible que un inmigrante consiga un contrato de un año y cuarenta horas."

Fa 13 anys centenars d’immigrants es van tancar en diverses esglésies de Barcelona. Protestaven contra la nova Llei d’estrangeria i la tancada va donar fruits: després del canvi de govern, molts van poder regularitzar la seva situació de manera extraordinària. Per recordar aquell moment històric, diverses entitats fan aquest diumenge un dejuni a l’església del Pi, la parròquia de Sant Medir (Sants) i la plaça de Sant Jaume.

La protesta ha començat a les 11 h del matí amb un acte central a la plaça de Sant Jaume convocat per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), Papers per a Tothom i altres entitats que defensen els drets dels immigrants. Hi han participat centenars de persones que després s’han distribuït per anar a tancar-se a l’església del Pi i a la parròquia de Sant Medir, a Sants.

A les 18 h s’han tornat a reunir a la plaça de Sant Jaume i han iniciat una marxa pel carrer de Ferran i el carril de pujada de la Rambla, fins a la plaça de Catalunya. Ha estat una protesta pacífica però sorollosa, on s’han tornat a sentir les proclames de “papeles para todos”, “sí se puede” i “sense papers i sense casa”.

Diversos moviments, aplegats

Entre els convocants de la protesta d’avui hi havia la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou, que l’any passat es va solidaritzar amb la situació dels centenars de subsaharians que vivien als assentaments de les antigues naus industrials dels carrers de Puigcerdà i Pere IV. Un cop desallotjats, i reallotjats alguns en albergs i pensions, un any després continuen reclamant un permís de treball i de residència. Diuen que la Delegació del Govern s’hi havia compromès i no ho està complint.

A l’acció hi participa també la plataforma Tanquem els CIE, que fa mesos que denuncia maltractaments i vulneracions de drets humans al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Ells formen part d’un moviment que reivindica, també en altres ciutats espanyoles, el tancament de tots els CIE.

Als parlaments d’avui, a més de recordar les tancades de l’any 2001, també han estat molt presents els fets dels darrers dies a Ceuta, on la Guàrdia Civil ha intentat impedir l’arribada d’immigrants per mar disparant bales de goma des de la platja.

La reivindicació de col·lectiva de tots els que participen al dejuni d’avui és la mateixa: que es regularitzi la situació de tots els immigrants sense papers que viuen a la nostra ciutat sense cap possibilitat de ser contractats i amb la por de poder ser deportats el dia que la policia els enxampi pel carrer. En definitiva, la petició és la mateixa que fa 13 anys: “Papers per a tothom.”