Massa de brioix, massapà i fruita gebrada. Són els ingredients bàsics del tortell de Reis, unes postres tradicionals que impliquen moltes hores a l'obrador. FRANCESC CANAL, pastisseria Canal "Els tortells s'elaboren amb poc marge des que es fan fins que arriben a les taules dels clients són moltes poques hores que han passat i normalment es treballa durant tota la nit." La feina permet tenir a punt els tortells, on no poden faltar ni la fava ni la sorpresa. La primera farà pagar les postres a qui la trobi i la segona, el coronarà rei. A banda d'aquests dos elements comuns, els tortells s'han anat diversificant amb el temps. Tot i que el més demanat continua sent el tradicional de massapà, ara també se'n poden trobar farcits de nata, de trufa o de xocolata. I també hi ha pastissers que busquen noves fórmules. És el cas de la pastisseria Santagloria on, aquest any, han fet un tortell de crònut, a mig camí entre el croissant i el dònut. PERE ROCHE, pastisseria Santagloria "És una peça que s'ha posat molt de moda que la gent l'ha acceptat molt bé, que estan molt contents pel sabor i la qualitat i esperem tenir una bona acollida d'aquest producte." Fet amb massa fullada de croissant de mantega, farcit de nata i amb forma de berlina gegant, aquest dolç d'origen nord-americà arriba aquest Nadal a Barcelona. Ara només falta saber qui en traurà la fava.

El tortell de Reis és bàsicament una pasta de brioix que es decora amb massapà, fruita confitada i sucre. També se’n poden trobar amb farciment de nata, crema o trufa. Tot i això, com recorden els pastissers, el més “indispensable és el que li ve atorgat per la tradició de la fava i la sorpresa”. El ritus, d’origen pagà, marca que aquell que troba la fava dins el seu tall de tortell ha de pagar-lo, mentre que aquell que troba la sorpresa és coronat rei.

Tradició i innovació

Malgrat que el tortell de massapà continua sent el més demanat, els pastissers continuen innovant. Aquest any, la pastisseria SantaGloria ha elaborat el tortell de crònut, una massa similar al croissant però amb forma de berlina gegant.