Salutació als reis Mags i ulls oberts com dues taronges. La cavalcada d'enguany ha fet mèrits per fer quedar bocabadat. El rei Melcior, que tenia certa semblança física amb el tinent d'alcalde Antoni Vives, ha estat un dels més elogiats pel públic al llarg dels cinc quilòmetres de recorregut del seguici. Tampoc no s'ha quedat curt d'aplaudiments el rei Gaspar, que recordava força l'escriptor Màrius Serra. El rei negre és el més fidel de tots, un autèntic clàssic de cada any. Els tres reis han aclaparat moltes mirades, però a la cavalcada hi han participat 1.300 persones. Uns quants eren carters reials i molts nens ho han aprofitat per entregar la carta a última hora. A banda de tota una experiència visual i auditiva, la cavalcada d'enguany també ha estat tota una sensació per l'olfacte. I és que algunes carrosses han alliberat aromes amb gust de mandarina o encens. Els caramels aquest any han trigat a arribar, no ha estat fins a les carrosses finals. Els busos turístics han estat els encarregats de crear una pluja de 16 tones de llaminadures a través d'aquests canons. El sempre rebutjat carbó NO s'ha perdut l'espectacle. De pretendents per rebre'n no li'n falten. L'última carrossa del seguici convidava els infants a anar dormir d'hora. Aquesta nit, agafar el son no serà feina fàcil. Un quart de 5 de la tarda. Punt de reunió a l'estació de metro de Llacuna. Diferents famílies es reuneixen per agafar plegades el metro fins a Barceloneta i estar a primera línia de la cavalcada. És el mateix que fan els López a l'inici de la via Laietana, han reservat taula en un bar proper com a centre d'operacions. Ja van escalfant motors dues hores abans del tret de sortida. I trobem el primer protagonista de la cavalcada, les escales. L'Oriol ho té clar, la seva alçada avui no serà un impediment per no veure de prop els Reis Mags d'Orient. Una imatge que es va repetint al llarg de tota l'avinguda del Marquès d'Argentera. Només falta una hora per poder veure els Reis i cal agafar forces, un bon berenar sempre ajuda. Cal estar preparats per qualsevol contingència i les cadires són també un bon aliat per fer més còmoda l'espera. Ja comença l'ambient propi de la cavalcada i a l'estil de les millors famílies reials els Reis Mags saluden des dels seus cotxes. El rum-rum de les panxes nervioses dels més menuts comença a fer acte de presència. Per endavant 45 minuts d'espectacle per fer més suportable una de les nits màgiques de l'any.

Els Reis han arribat, com sempre, per mar a bord del pailebot Santa Eulàlia. Els ha rebut l’alcalde, Xavier Trias, acompanyat dels patges Gregori i Estel. Després de lliurar-los el pa i la sal com a símbols d’acollida i hospitalitat, Trias els ha donat una clau mestra que obre totes les portes de la ciutat. És la que aquesta nit fan servir per entrar i deixar-hi tots els regals.

Trias ha demanat a Ses Majestats “oportunitats i confiança en el futur, que ens ajudeu a sortir de la crisi i que ens encomaneu il·lusió”. També ha tingut un record especial per a tots aquells nens que estan notant les conseqüències de la crisi econòmica. A més, l’alcalde ha recordat als Reis, dos dels quals tenien grans semblances amb el regidor Antoni Vives i amb l’escriptor Màrius Serra, que Barcelona és una ciutat “solidària i d’acollida”.

 

Des del port, els Reis s’han desplaçat en cotxes d’època fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera, on els esperaven les carrosses i comparses de la cavalcada, de 800 metres de longitud, que han començat a desfilar a les 18 h.

Els milers de nens assistents, amb ulls de curiositat i il·lusió i tapats davant el fred i el vent, no s’han perdut detall de la carrossa de Baltasar, inspirada en les joguines de corda, o de la nova carrossa de l’Univers, formada per estrelles, planetes i satèl·lits.

Sis grans cavalls inflables, dos “transformers”, els bombers, una ambulància caracteritzada com a joguina o els 20 Gordinis -inflables de 2,5 metres que han repartit salutacions- han concitat també les mirades i crits dels infants.

Els més petits han vist veure passar les carrosses pujats a collibè dels seus pares. Però també hi han anat molts equipats amb escales que, si bé són difícils d’ubicar en primera fila enmig de la gentada, permeten veure bé l’espectacle des d’una mica més enrere i recollir igualment els caramels que llancen.

Enguany les carrosses dels Reis, però, no llançaven caramels, sinó que ho feien només les tres “fàbriques” dolces instal·lades sobre tres busos turístics descoberts que tancaven el seguici. Amb aquest canvi, els organitzadors de la cavalcada han volgut evitar que els nens es llancin sobre les carrosses a recollir caramels del terra i puguin acabar atropellats, com va passar l’any passat a la cavalcada de Màlaga, on va morir un nen de sis anys. Avui, des d’aquests últims vehicles, els caramels s’han llançat amb canons a una distància de com a mínim cinc metres. El sistema ha funcionat sense problemes. En total, s’han llançat 16 tones de dolços.

La cavalcada dels Reis d’Orient de Barcelona ha tingut cinc quilòmetres de recorregut, nou blocs i més de 800 metres d’espectacle itinerant, amb un seguici d’uns 45 minuts de durada. El pressupost, el mateix que l’any passat: 590.000 €. Ha finalitzat passades les 21 hores a l’avinguda de Rius i Taulet, amb un retard de només mitja hora sobre l’horari previst, força inferior a l’habitual quan la cavalcada començava, a més, mitja hora més tard. En l’espectacle han participat un total de 1.312 persones entre voluntaris, ballarins, actors, col·lectius de cultura popular i tradicional i alumnes de 28 escoles de dansa, teatre i circ de Barcelona.