Prendre 17 cerveses o 17 copes de vi a la setmana es considera un consum de risc d’alcohol en les dones. El topall, en el cas dels homes, és de 28 copes. I si se’n prenen cinc de seguides, el consum ja és compulsiu. Cada vegada hi ha més gent que es troba en aquesta situació, sobretot després de la pandèmia de la covid. L’Enquesta de salut de Barcelona indica que durant el 2021 es trobaven en aquesta situació un 8 % de les dones i un 14 % dels homes de Barcelona.
Des del servei de Prevenció i Atenció a les Drogodependències de Barcelona, creuen que un dels motius i és el context de la crisi que ha suposat la pandèmia, i el context de postpandèmia. “Ho hem vist en anteriors crisis, en una situació de risc i incertesa respecte el futur, tenim normalitzat com a cultura usar l’alcohol com a regulador emocional. No és sorprenent doncs, que hagi augmentat el consum d’alcohol”, ha explicat la cap del servei, Montse Bartroli.
L’alcohol, primera causa de tractament per trastorn de consum
L’alcohol és la primera causa d’inici de tractament per trastorn de consum de substàncies psicoactives. Representen la meitat de tots els tractaments d’addiccions. A Barcelona, l’any passat es van produir 1.117 inicis de tractaments en dones i 3.066 en homes. En el cas de les dones, el 55 % (613) van estar motivats pel consum d’alcohol, i pel que fa als homes, la xifra va ser del 43,5 % (un total de 1.334 casos). L’edat d’inici dels tractaments és de 48 anys. Des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, han alertat que de mitjana s’acudeix a buscar ajuda de professionals 10 anys després d’adquirir el trastorn, i fan una crida a posar-hi remei el més aviat possible.
Un factor de risc i de malalties
L’alcohol és un dels principals factors de risc evitables de mortalitat, i s’associa a malalties com ara el càncer, digestives o circulatòries. Però també segueix sent un factor indirecte de morts i lesions per accidents de trànsit, ja que l’abús d’alcohol es relaciona també amb conductes de risc i situacions de violència.
Per prevenir-ho, el Pla sobre drogues i addiccions de Barcelona 2021-2024 inclou programes de prevenció escolars i als barris. A tot Barcelona hi ha una xarxa de 15 centres d’atenció i seguiment de drogodependències (CAS), amb assessorament i ajuda professional, i per a qualsevol veí de manera gratuïta. A més, hi ha el Servei d’Orientació sobre Drogues (SOD), que es dirigeix als joves de 14 a 21 anys i també a les famílies.