Les imatges de contenidors bolcats per senglars als barris de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes són gairebé història passada, segons l’Ajuntament de Barcelona. Els dos sistemes implantats en aquests barris són força efectius i ja han donat alguns resultats. “La problemàtica ha disminuït un 99 %, a banda que no hi ha tants animals. Fins i tot alguns operaris de neteja ens han comentat que els porcs senglars estan més prims i tornen a escarbotar per buscar el menjar“, assegura el Cristóbal Martínez, responsable del servei de neteja i recollida de residus de l’Ajuntament.

Amb tot, des dels serveis de neteja no abaixen la guàrdia perquè els senglars van aprenent a desbloquejar alguns dels sistemes instal·lats. Per aquest motiu i en funció del que s’observa es van aplicant modificacions als sistemes per evitar que els animals tombin de nou els contenidors.

Seguiment de les mesures antisenglars

En un primer moment l’Ajuntament va substituir els contenidors de rodes o posteriors pel model metàl·lic i pesat que hi ha a la resta de la ciutat. Una solució, però, que no es podia aplicar a tot arreu per un tema d’espai i maniobrabilitat dels camions de la neteja. Per això, el consistori va optar per implementar dues opcions: els corralets de fusta i les baranes de protecció.

Els corralets o tanques antisenglars, que impedeixen el pas dels animals als contenidors, s’han desplegat a 20 punts de la ciutat. L’Ajuntament fa una valoració molt positiva d’aquests sistemes i la intenció és fer-ne seguiment per valorar quin manteniment requereixen i detectar possibles inconvenients, més enllà del cost d’instal·lació.

Els animals aprenen a desbloquejar alguns dels sistemes

La solució més massiva són les baranes de protecció. Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes ja tenen 324 sistemes de ferro, una solució molt efectiva i més econòmica que els tancats de fusta. A més, es pot instal·lar en voreres estretes perquè ocupa el mateix espai que un contenidor normal. Segons el consistori, però, té un inconvenient: en alguns punts de la ciutat, els animals han après a bolcar els contenidors i s’han hagut de reforçar. “Tenim localitzades 60 ubicacions on hem hagut d’afegir una segona argolla de protecció perquè els animals tombaven altre cop els contenidors. Amb el temps segurament l’haurem de fer extensiva a totes”, apunta Martínez.

contenidors antisenglars

Una altra problemàtica que han detectat és que si el contenidor està molt ple els animals poden accedir a les bosses perquè la part superior queda oberta. Això s’ha resolt amb la instal·lació de més contenidors. També a petició de les associacions de veïns s’han retirat totes les papereres dels tres barris. Ha servit per restringir accés dels senglars al menjar.