Coincidint amb el dia que van entrar en vigor les noves mesures de trànsit en cas de decretar-se un episodi de contaminació a Barcelona i rodalia, i en plena hora punta del trànsit, el satèl·lit Sentinel-5P  va fer  una fotografia que mostrava la contaminació de l’aire pel que fa al diòxid de nitrogen (NO2) damunt d’Europa. Es tracta d’un satèl·lit que forma part del programa Copèrnic de l’Agència Espacial Europea (ESA) i la Comissió Europea.

La fotografia mostrava nivells notables damunt de Barcelona i l’entorn metropolità, així com damunt de ciutats com Saragossa, València i especialment Madrid, on eren realment elevats.

Tot i l’espectacularitat de a fotografia,  cal destacar que a aquella hora la capital catalana enregistrava valors qualificats de moderats pel que fa a aquest contaminant: la concentració era de 57 micrograms/m3 a l’estació de l’avinguda de Roma o de 52 a la de Gal·la Placídia. Cal recordar que aquell dia Catalunya estava afectada per una entrada d’aire fred procedent del nord, que es manifestava en forma de vent del nord i temps insegur en algunes comarques. La ciutat de Barcelona estava pendent a aquelles hores,  fins i tot,  de la possibilitat que a la tarda s’hi arribessin a veure caure flocs de neu.

El vent del nord també es feia notar en altres ciutats de l’oest d’Europa, entre les quals la ciutat de París, on la concentració de NO2, en base a la imatge, era relativament baixa. L’anticicló, per contra, abraçava altres països del centre i l’est d’Europa, sobretot Itàlia, on la concentració d’aquest contaminant era molt alta i s’estenia de forma gairebé exagerada al sud dels Alps, damunt de ciutats com Milà, Torí o Venècia. També sobresurt l’alta concentració d’aquest contaminant damunt dels Països Baixos i a la conca del Ruhr, a l’oest d’Alemanya.

Cal recordar que el diòxid de nitrogen el genera en bona mesura el trànsit i la combustió de combustibles fòssils en processos industrials.

Sentinel-5P és el sisè satèl·lit del programa de vigilància ambiental Copèrnic de la Comissió Europea, però el primer dedicat a la vigilància de l’atmosfera. Es preveu que aquest tipus de dades i imatges s’utilitzin per a fer previsió, i seran molt valuoses a l’hora de posar en marxa polítiques per mitigar la pol·lució.