El Jutjat Penal número 23 de Barcelona ha condemnat a penes de presó d’un any dues persones que van agredir una dona embarassada que vestia nicab a Ciutat Vella. Els fets van passar l’estiu del 2016 i l’Ajuntament hi va exercir l’acusació particular. Als homes se’ls atribueixen dos delictes de discriminació, de lesions i maltractament. La comissionada d’Immigració, Lola López, ha destacat que la tasca de la Guàrdia Urbana va ser crucial.

Segons López, els agents van actuar amb molta rapidesa, van recollir tots els testimonis que havien presenciat els fets i van identificar i relacionar els agressors amb grups de l’extrema dreta vinculats a l’àmbit esportiu. La comissionada també ha destacat una dada molt rellevant: un dels agressors va ser condemnat per la mort de la transsexual Sònia per encobrir els companys.

Els fets van passar de nit al districte de Ciutat Vella, quan la víctima passejava amb la seva família i els dos homes els van increpar per l’ús del nicab. L’incident va acabar amb empentes i una puntada de peu a la panxa de la dona abans que els testimonis s’hi interposessin.

L’Ajuntament va decidir actuar com a acusació particular perquè el cas tenia una clara connotació islamòfoba. Els agressors van ser detinguts el 29 d’agost del 2016 i a partir d’aquest moment es va enviar el cas al fiscal coordinador de la Fiscalia Provincial de Barcelona de Delictes d’Odi i Discriminació. Els agressors han hagut d’indemnitzar la víctima i s’han fet càrrec de les multes interposades. La sentència condemna a un any de presó els dos homes, però podrien evitar-la perquè hi ha hagut acord entre totes les parts.  Els acusats els prohibeixen impartir tasques relacionades amb la docència durant cinc anys i hauran de participar en cursos sobre drets humans. El jutge també ha decretat una ordre d’allunyament per a cadascun d’ells.

Per la seva banda, l’Ajuntament ha elaborat el nou text de l’ordenança de convivència -que s’ha de presentar i posteriorment votar en plenari- en què es recull que qualsevol insult o menyspreu de caire xenòfob estarà prohibit a la via pública.