Barcelona ha constituït l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, un òrgan de participació de la infància per millorar el benestar dels nens. L’alcalde, Jaume Collboni, juntament amb la tinenta de Drets Socials, Maria Eugènia Gay, i el comissionat d’Infància, Javier Rodríguez, ha investit una vintena d’infants com a representants dels nens de la ciutat en l’acte de constitució solemne de l’Altaveu d’Infants de la Ciutat, en el qual hi havia un centenar de persones.

Collboni ha encarregat als portaveus difondre l’Agenda dels Infants i dialogar amb representants polítics i socials de la ciutat sobre les 11 demandes, les 30 propostes i les més de 100 idees que s’hi recullen. Una de les portaveus ha expressat que la seva voluntat principal és que “quan acabi aquest projecte ens hagin escoltat per millorar la vida dels nens de la ciutat“. En aquesta línia, l’alcalde ha expressat que el seu compromís és atendre cada una de les peticions dels infants.

Acabar amb el “bullying” i tenir menys pressió

El mes de novembre, 470 infants de 13 escoles de Barcelona amb representació de tots els districtes de la ciutat van presentar l’Agenda dels Infants i des de llavors l’han seguit presentant a la comunitat educativa, incloent-hi l’equip de mestres, les famílies i els altres infants de l’escola.

Durant els tallers, els nens de la ciutat van identificar temes prioritaris com passar temps de qualitat amb la família, poder-se sentir segurs utilitzant pantalles, acabar amb el “bullying”, rebre ajuda emocional i tenir menys pressió a sobre, entre d’altres.

Infants menys satisfets que abans de la pandèmia

L’Enquesta de benestar subjectiu de la infància a Barcelona (EBSIB) que es va dur a terme durant el curs escolar 2021-2022 a 5.000 infants d’entre vuit i 11 anys de Barcelona va posar de manifest que els nens de la ciutat estaven menys satisfets amb les seves vides que abans de la pandèmia (60 % del tot satisfets amb la seva vida l’any 2021 vs. 69 % de l’any 2017) i també que la satisfacció global amb la vida està condicionada per la vivència d’experiències en la vida quotidiana com la relació amb els amics, fer coses divertides a l’aire lliure i estar en contacte amb la natura.

Més enllà d’aquestes experiències del dia a dia, els resultats de l’enquesta també van subratllar que els infants que viuen en contextos econòmicament desafavorits estan menys satisfets amb la seva vida que la resta d’infants.

Després de l’enquesta, es van fer tallers participatius per analitzar els resultats de l’enquesta i recollir les propostes dels nens per millorar el seu benestar. Les propostes recollides es van publicar a l’Agenda dels Infants i inclou 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees.