El Consolat dels Estats Units a Barcelona, situat al número 23 del passeig de la Reina Elisenda, està duent a terme una restauració integral de l’edifici. Es tracta de la Torre Godó Eguia, una casa amb jardí noucentista, de l’arquitecte Enric Sagnier, d’alt valor patrimonial. Per tornar-li l’aspecte i l’esplendor que tenia a principis del segle XX, el govern dels Estats Units hi ha destinat un milió d’euros.

Sota el blanc llampant que lluïa darrerament el consolat s’ha recuperat el color terrós original de l’edifici i de tots els elements de la façana, embolcallada de bastides des de l’octubre passat. Aquesta és la part principal i més vistosa del projecte de restauració, que estarà llesta el mes de maig.

“És la nostra aportació a la restauració patrimonial de Barcelona”

L’operació ha estat possible perquè els Estats Units ha inclòs la finca al catàleg de les 44 propietats amb etiqueta de protecció cultural que té per tot el món, d’un total de 3.500. La cònsol general a Barcelona, Katie Stana, ha explicat a betevé que “és molt rellevant que el Departament d’Estat dels EUA hagi reconegut aquesta joia arquitectònica“, i ha afegit que l’actuació “és la nostra aportació a la restauració patrimonial de la ciutat i, al mateix temps, és una manera més d’estrènyer els llaços entre Barcelona i els Estats Units”.

En la mateixa línia, el director de l’Oficina de Patrimoni Cultural del Departament d’Estat dels EUA, Tobin Tracey, ha apuntat que ara el consolat forma part d’una llista honorífica que reconeix “un edifici extraordinari i el seu bon manteniment”. Tobin destaca que la candidatura del consolat barceloní va ser acceptada en el primer moment, entre moltes altres demandes d’altres ambaixades i consolats.

Els interiors i els frescos també es restauraran

La intervenció va començar fa un any amb el templet que hi ha al jardí, que ja llueix un aspecte renovat. Va ser l’espai de prova i assaig per retornar l’estètica noucentista projectada. El pas següent va ser intervenir en la façana. “Hem decapat la pintura i hi hem aplicat les tècniques que es van feien servir a l’època, com el morter de calç”, ha explicat Jordi Berenguer, cap de restauració del consolat del EUA. Després s’intervindrà en els frescos del pintor Dàrius Vilàs, del 1923, que llueixen al porxo est de la casa. Una vegada enllestit l’exterior, es reformarà un de les joies del palauet, la capella.

De casa familiar a consolat

La història de l’edifici transcorre en paral·lel a la de Catalunya del segle XX. El 1914 l’arquitecte Enric Sagnier va construir el palau, que li van encarregar dues germanes, Mercedes i Gloria Godó Eguía, filles de Bartolomé Godó. Durant la Guerra Civil l’edifici va estar obert i la propietat va anar passant per diverses mans fins que al 1992 es va convertir en la seu del consolat americà.

Imatge: Bruno Alvarez