El 1797, el segon president dels EUA, John Adams, va encarregar a un capità de vaixell, Williams Willis, l’obertura a d’un consolat general dels EUA a Barcelona. Va ser-ne el tercer al continent europeu. Això s’explica per l’interès dels nord-americans en el comerç amb la Mediterrània i perquè Barcelona començava a ser una de les grans potències en la indústria d’indianes, i això no ho volien deixar passar.

L’Antonio Baños ha visitat el consolat dels EUA a Barcelona per saber quin servei presta als seus ciutadans i com és la comunitat nord-americana d’aquí. Allà es troba amb Emma Marwood, consolessa de diplomàcia pública del Consolat General dels EUA a Barcelona des de l’agost del 2020.

Diplomàcia pública vs. diplomàcia tradicional

Marwood aclareix la diferència entre la diplomàcia pública i la diplomàcia tradicional, entesa aquesta com la relació entre governs, de caire més oficial. Per contra, la diplomàcia pública és el tracte directe amb la gent. També, la relació amb la premsa i la gestió de les xarxes socials. I encara, la relació amb els instituts acadèmics i culturals. Un exemple d’això és l’American Space, situat a la Biblioteca de Can Fabra, on els estudiants poden anar a mantenir converses en anglès o a fer servir altres serveis.

Eleccions en la distància

Els EUA acaba de viure un procés electoral que tot just acaba de finalitzar. Marwood explica com funciona el sistema de vot als consolats. Diu que no tenen urnes. La seva tasca consisteix a facilitar l’enviament de les paperetes als EUA per dipositar-les al correu d’aquell país.

Habitualment, la jornada electoral dels EUA se seguia al consolat amb una trobada de residents, però aquest cop, per la pandèmia, no ha estat possible.

Un país divers

Marwood creu que encara falta molta feina per explicar fora de les seves fronteres sobre la gran diversitat dels EUA. Més enllà de les grans ciutats com Nova York, Miami o Los Angeles, recomana visitar, per exemple, els grans parcs naturals. Aquesta diversitat, diu, comporta reptes però, sobretot, grans beneficis.

La vida dels diplomàtics

El Consolat General dels EUA a Barcelona es troba, des del 1992, en un edifici noucentista de l’arquitecte Enric Sagnier que originàriament va ser la Vil·la Godó. A la façana hi ha uns frescos pintats per Màrius Vilàs. Emma Marwood explica com és la vida del personal diplomàtic que treballa en aquest històric edifici.

Per començar, aquestes persones han de canviar de país cada tres anys, cosa que segons la diplomàtica no és divertit. Els ambaixadors, si són designats políticament, canvien amb el canvi de govern després d’unes eleccions. Però els diplomàtics de carrera, com ella, no tenen perquè ser rellevats amb el canvi d’administració.

Diu que aquesta mena de vida té sacrificis, com la pèrdua dels esdeveniments familiars. Però també té grans avantatges, com conèixer el món i viure en altres cultures.

Dia d’Acció de Gràcies

L’entrevista de Baños a Marwood es produeix el 26 de novembre, una data molt especial als EUA perquè s’hi celebra el Dia d’Acció de Gràcies o “Thankgiving Day”. La diplomàtica explica que l’origen de la festa és l’arribada i, sobretot, la supervivència dels primers pelegrins a terres americanes. Però avui, diu, és un dia que s’aprofita pel retrobament de les famílies i per agrair allò que es té.

Passejades per Barcelona amb Antonio Baños
Aquí