El menjador social de Sant Egidi celebra 10 anys de funcionament. Va néixer el 12 d’octubre del 2013 a prop de l’antiga porta de la muralla romana del carrer del Regomir, al Gòtic. Durant aquest temps, el menjador ha acollit més de 5.000 persones en situació de vulnerabilitat i ha servit 120.000 àpats. Un servei que ha anat creixent des de les 20 persones que van asseure’s a taula ara fa 10 anys fins a les 250 que hi van a menjar ara setmanalment.

Una feina que no seria possible sense el 600 voluntaris hi han col·laborat en aquesta dècada. Ara són 25 persones que hi treballen. Un dels veterans és el Joan Planas, que hi és des del primer moment. En aquest temps ha creat vincles emocionals i destaca que una comunitat com aquesta permet “construir una Barcelona més humana, amb una xarxa de suport comú. Una idea que remarca la Raquel Sancho, responsable del servei que destaca que “les portes estan sempre obertes, és un “lloc d’inclusió i un espai d’acollida i solidaritat, expressió d’una família universal que vol ser la comunitat”.

Un acompanyament que va més enllà del menjar

El José Luis també es veterà i conegut per tothom a la casa. Va començar a venir als àpats ara fa una dècada, i des de llavors s’ha convertit un un refugi un suport al seu dia a dia. Fins a tal punt que ara destaca que “el menjar gairebé és el menys important, vinc aquí per l’amistat i el suport que obtinc”, explica.

El que més valoro són els amics que tinc aquí, el suport que em donen. El menjar ja gairebé no importa”
José Luis Miralles

Gràcies a aquest servei l’entitat també ha ajudat directament més de 600 persones per fer tràmits administratius, com l’empadronament, accedir a una escola d’idioma, als serveis sanitaris o trobar un habitatge. Cada hivern es reparteixen més de mil sacs i mantes. A més, s’han fet més de 40 sortides culturals.

El servei no es va aturar durant la pandèmia

L’emergència sanitària per la covid no va fer aturar el servei. El menjador de Sant Egidi va està obert tota la pandèmia. Durant aquest període van distribuir més de 15.000 sopars i també elements d’higiene i de protecció com ara mascaretes.