TRINIDAD CUESTA, Plataforma SAP Muntanya "Un paciente de urgencia tiene que estar el tiempo necesario pero luego a de subir a planta, que es donde tiene su equipo médico, el confort, la información, todo lo que el paciente necesita." JOSÉ NAVAS, director gerent de l'Hospital VAll d'Hebrón "Ahora mismo hemos estado pasando por esa zona y sólo había dos pacientes de 48 horas, que ingresaron el viernes y que ahora subirán a planta. Eso es un proceso que tarda unas horas porque hay que hacer todos esos movimientos y que normalmente se cierra entre tres y nueve d ela noche."

A mig matí, els usuaris de la plataforma SAP Muntanya han rebut una trucada dels treballadors de l’Hospital que els deia que havia fins a 70 persones ingressades d’urgència sense llit, una situació que, segons el col·lectiu, no és la primera vegada que succeeix. No obstant, per la seva part, el gerent de l’hospital, José Navas, ha assegurat que el servei no està col·lapsat i aquesta xifra és la que ja assumeix l’hospital habitualment.

Mentre esperaven que el gerent es reunís amb ells, els assistents a la concentració han anat fins a urgències, on han pogut comptar al voltant de 70 malalts sense llit, o amb llit als passadissos. Posteriorment, membres de la gerència de l’hospital s’han reunit amb Servei d’Atenció Primària Muntanya, la plataforma que ha convocat la concentració. La gerència de l’hospital s’ha compromès a habilitar 20 llits per a aquells pacients que necessitaven passar la nit al centre.

Treballadors i pacients asseguren que la situació ha arribat a ser insostenible i que fins i tot hi ha pacients que fa tres dies que són atesos al passadís. A més, el cap del Servei d’Urgències de l’Hospital, Xavier Jiménez, va ser destituït al juliol dies després de denunciar el col·lapse del seu departament en un article enviat a la premsa.

El punt àlgid de tancament de llits serà durant l’agost, un moment en què se n’arribaran a tancar 225 dels 1075 que hi ha, un 21% menys. Treballadors tant del Vall d’Hebron com de l’hospital de Bellvitge ja han protestat durant aquest estiu per mostrar el rebuig que durant l’estiu es tanquin desenes de llits i se saturin les urgències.