Una cinquantena de persones han sortit aquest dimecres al carrer per reivindicar els drets i llibertats de les persones LGTBI i per combatre les violències i l’odi contra el col·lectiu. Ho han fet amb motiu del Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia. La concentració s’ha fet a la superilla de Sant Antoni en un ambient familiar i festiu per commemorar que el 17 de maig del 1990 l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat de la llista de malalties mentals. La concentració ha volgut, doncs, celebrar aquesta fita, però també reivindicar el camí que consideren que encara els queda a recórrer per assolir la igualtat de drets.

L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) alerta des de fa 15 anys que les persones LGTBI tenen més risc de patir qualsevol mena de discriminació, exclusió, violència o privació de drets a causa dels estigmes associats, la criminalització i patologització de les identitats dissidents. Un fet que pot relegar-les a situacions de més vulnerabilitat.

Increment dels discursos d’odi

Durant el 2022, l’entitat va registrar 237 incidències per motius d’orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere a Catalunya. Enguany, ja n’ha registrat més d’un centenar a Catalunya. Segons dades de l’OCH, les agressions al col·lectiu LGTBI van augmentar l’any 2023 un 18 % al conjunt de la ciutat.

Donar resposta a les violències digitals

Des de l’OCH, s’ha detectat un increment preocupant dels discursos d’odi, i alerten que l’auge de l’extrema dreta i les notícies falses legitimen aquests atemptats. Per aquest motiu, demanen estratègies adequades per donar resposta als atacs difosos per les xarxes socials i a les violències digitals. També incideixen en la necessitat de la prevenció per evitar agressions.

Expliquen que una eina imprescindible per lluitar contra l’LGTBI-fòbia és la modificació de la Llei 11/2014, una llei pionera a Catalunya que cal actualitzar per millorar reparació de les víctimes, introduir una mirada interseccional i combatre les violències contra el col·lectiu.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a