L’Observatori contra l’Homofòbia alerta que les mostres d’odi i exaltació contra el col·lectiu LGBTI es van incrementar durant el gener del 2023 un 350 % respecte al mateix mes de l’any anterior. Segons explica l’entitat, s’han detectat més pintades i comentaris d’odi generalitzat contra el col·lectiu LGTBI, alguns dels quals enfocats específicament en el col·lectiu trans.

L’Observatori destaca al seu informe que un dels àmbits en els quals s’han registrat més incidències és l’educatiu, que iguala en percentatge les incidències a la via pública. Al gener es van denunciar pintades de contingut LGTBI-fòbic en una escola i una universitat, uns casos poc freqüents fins ara, segons explica l’associació. Alerta que aquestes mostres també són presents en discursos públics, als mitjans de comunicació i les xarxes socials.

Barcelona, la ciutat amb més incidències

Barcelona és la ciutat on hi ha hagut més incidències. Se n’han registrat un total de 10, que suposen un 41,7 % del total a Catalunya (24) i un 58,8 % de les de la província de Barcelona (17).

Ciutat Vella i l’Eixample són els districtes on hi ha hagut més casos d’homofòbia en el que va d’any. De fet, són els únics districtes que coincideixen amb els registrats el mes de gener del 2022, mentre que a les Corts i Sant Andreu encara no se n’ha registrat cap, a diferència de l’any passat.

L’home gai és el col·lectiu que té més casos d’LGTBI-fòbia: en comparació amb el gener del 2022 hi ha hagut un increment del 70 %. El segon col·lectiu més registrat és el trans, amb sis incidències registrades.

El punt lila i LGTBI de la Sala Apolo

A la presentació de l’informe s’ha fet també un petit balanç del punt lila i LGTBI que es va instal·lar de manera permanent a la Sala Apolo aquest desembre del 2022. La mesura va néixer de l’acord entre la discoteca i local de concerts, l’Observatori contra l’Homofòbia i l’Ajuntament de Barcelona en el marc del protocol No callem per fer front a les violències masclistes i LGTBI-fòbiques que es puguin produir en aquest espai.

En els primers dos mesos en funcionament s’hi han apropat 1.100 persones per informar-se i recollir material i la sala ha activat set vegades el protocol contra violències masclistes o LGTBI-fòbiques. L’Observatori també ha avançat que la Sala Razzmatazz tindrà també un punt lila i LGTBI permanent amb una psicòloga en breu.