Foto: Martí Petit

El govern ha desplegat avui un servei d’assessorament jurídic gratuït per a víctimes de delictes d’LGBTI-fòbia per donar suport als processos de denúncia en situacions que constitueixen una infracció penal. Aquest servei d’acompanyament especialitzat es vehicularà a través de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI LGBTI), que disposa de 114 punts arreu de Catalunya.

L’anunci s’ha fet aquest dilluns en un acte institucional al Parlament de Catalunya en el marc del Dia Internacional contra l’LGBTI-fòbia, que se celebra el 17 de maig.

Acompanyament per interposar denúncies per la via penal

El servei posa el focus en la protecció i atenció de les víctimes davant de situacions de violència i delictes d’odi. Entre d’altres, oferirà acompanyament en el moment d’interposar una denúncia per discriminació per orientació sexual o identitat de gènere, tant si és davant dels Mossos d’Esquadra com de la policia local o els jutjats de guàrdia. També proporcionarà assessorament per a la formalització de mesures cautelars, com les ordres d’allunyament, i per sol·licitar justícia gratuïta. Les víctimes podran tenir aquest acompanyament durant tot el procediment judicial.

Quan l’expressió de l’LGBTI-fòbia no té recorregut per la via penal, és possible que constitueixi una infracció administrativa regulada per llei. En aquests casos, la Generalitat recorda que la ciutadania pot adreçar-se tant a la Xarxa SAI LGBTI com a l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No-discriminació.

Crida a abordar la discriminació i la violència contra persones LGBTI+

A l’acte celebrat aquest dilluns al Parlament s’ha posat èmfasi en la necessitat de continuar avançant en la resposta a les situacions de discriminació, injustícia i violència contra les persones LGBTI+. El vicepresident segon del Consell Nacional LGBTI, Marc Romero Parés, ha estat l’encarregat de llegir un manifest que subratlla que “malgrat els avenços assolits al nostre país, l’LGBTI-fòbia continua present en molts àmbits de la societat catalana” i adverteix que “el qüestionament constant dels drets assolits i els discursos d’odi són més presents que mai”.

En aquest sentit, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha remarcat la diversitat i la força del moviment LGBTI+ a Catalunya. “En un moment en què l’extrema dreta i els grups antidrets estan creixent arreu d’Europa, l’aliança entre institucions i entitats és i serà un mur de contenció”, ha afirmat. Verge ha conclòs el discurs insistint que “no passaran”, com no va passar l’autobús transfòbic d’Hazte Oír el mes de novembre del 2022.