(ACN/Redacció) Ha engegat el grup de treball que pretén evitar que es repeteixi a Catalunya un incendi com el de l’edifici del barri de Campanar, a València, on el foc es va propagar ràpidament per la façana ventilada del bloc, el va calcinar i van morir 10 persones. El primer objectiu d’aquesta comissió serà tenir, abans de juliol, un inventari de tots els habitatges amb façanes ventilades similars al del bloc valencià, construïts entre el 1996 i el 2006, any en què va entrar en vigor el Codi tècnic de l’edificació.
Fins a aquell moment, “es permetien aquestes solucions constructives sense cap mena d’avaluació de riscos”, ha afirmat el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias. A partir del 2006, s’hi van introduir “mesures correctives”.
Inventariar per prendre mesures
Sutrias ha dit que seria “agosarat” ara per ara fer una estimació de quants edificis poden estar afectats, però sí que ha explicat que és probable que n’hi hagi més a l’àrea metropolitana de Barcelona. “On hi ha més concentració d’edificis és més possible que això hagi passat. No és una qüestió només constructiva d’inici sinó també de rehabilitació“, ha dit.
L’inventari d’edificis amb façanes similars al cas de València ha de permetre “monitorar el risc”, assegura Sutrias, i ha de ser un pas previ i necessari abans d’estudiar mesures que evitin la repetició d’un incendi d’aquestes característiques. “Ens permetrà saber on són, si afecten una tipologia social més que altra, perquè això implicarà si cal un pla d’acció i de subvencions”, assenyala el secretari de Territori, entre moltes altres casuístiques a tenir en compte, com la viabilitat de les reparacions, possibles revisions, substitucions de material i, si escau, reclamar responsabilitats per incompliments de la normativa.
Un grup de treball amb administracions i experts
Tot això és el que tindran sobre la taula els participants del grup de treball, format, d’una banda, per administracions com els departaments de Territori i d’Interior de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis; i, de l’altra, bombers, els col·legis d’Arquitectes, d’Arquitectes Tècnics i d’Enginyers Industrials, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l’Institut de la Construcció (ITeC).