El recinte de l’Escola Industrial entoma, per fi, una transformació de gran envergadura. Les obres han començat per l’eliminació d’un dels pàrquings de 1.500 m2, a l’accés pel carrer del Rosselló, que serà un nou espai d’estada a partir del març. Els treballs, que duu a terme la Diputació de Barcelona, també estan en marxa en altres punts com la façana principal, algun interior i els accessos. La Industrial+, el projecte que ha de reformar en profunditat el recinte, eliminarà els cotxes en superfície i doblarà l’espai públic. També es reivindicaran aspectes patrimonials com el projecte original del constructor Rafael Guastavino.

Nova zona d’estada enllestida al març

En poques setmanes, els 1.500 m2 d’un aparcament de cotxes estaran condicionats perquè els veïns en puguin fer ús. Es tracta, però, d’una intervenció provisional, en la qual han participat els alumnes de l’Escola d’Art la Industrial, amb motius pintats al paviment que reprodueixen elements naturals i arquitectònics representatius del recinte. Aquest espai també serà verd, però no es podrà plantar vegetació fins que no acabin les obres de la futura estació dels FGC i les internes del recinte.

L’actuació ha tingut un cost aproximat de 80.000 euros i està previst que l’any que ve s’hi facin més intervencions per millorar l’espai.

Obres de l’Escola Industrial en marxa

Les bastides de la façana que dona al carrer del Comte d’Urgell són una mostra de l’inici dels treballs en un altre punt. De fet, fa uns tres anys ja es va estrenar la rehabilitació del Paranimf. Altres espais tenen un calendari més llunyà, com el Palau de Congressos, el Centre d’Interpretació i l’edifici logístic, o la residència d’investigadors Ramon Llull.

Obres en marxa a la façana del carrer del Comte d’Urgell

De les obres que estan en marxa, destaca la rehabilitació dels dos edificis històrics que hauran d’acollir el Centre d’Innovació per a les Polítiques Públiques, on treballaran uns 800 investigadors. Estarà travessat per un bulevard cobert que connectarà els carrers del Comte d’Urgell amb Viladomat. Serà el nou cor del recinte, que canviarà de manera radical quan s’enllesteixi la reforma que hi fa la Diputació de Barcelona.

Una joia de Guastavino, a la vista al nou bulevard

En aquest bulevard cobert, que passa per sobre l’antiga sala dels telers, dissenyada per Rafael Guastavino el 1869 dins la Fàbrica Batlló, es podrà veure des de dalt una de les cúpules que Guastavino va idear per aquest espai. Així es vol reivindicar el patrimoni arquitectònic del recinte.

En el nou bulevard es podrà veure una de les cúpules dissenyades per Rafael Guastavino

Així serà la nova Escola Industrial