La Diputació de Barcelona transformarà el recinte de l’Escola Industrial. Hi instaurarà un centre de recerca i innovació i, a més, obrirà el recinte a la ciutat amb passejos nous. Ara mateix, els vianants ja poden creuar l’Escola Industrial des del carrer del Rosselló fins al carrer de París, i també poden entrar al recinte des del carrer del Comte d’Urgell, però no poden arribar a creuar tot l’espai fins a Viladomat perquè les pistes de futbol fan de frontera.

Un cop acabada la transformació, però, el passeig entre Urgell i Viladomat s’acabarà d’obrir del tot i també es crearà un eix nou, que també connectarà Urgell i Viladomat amb la particularitat que transcorrerà per l’interior dels edificis de l’Escola Industrial. Aquest eix per a vianants seguirà el traçat del carrer de Còrsega, que queda interromput (entre Urgell i Viladomat) pel recinte de l’Escola Industrial.

De color verd, el passatge sota els edificis que unirà Urgell i Viladomat i donarà continuïtat al carrer de Còrsega

10 anys d’obres

Està previst que les obres comencin a finals del 2023 i s’allarguin durant 10 anys. Tot plegat, suposarà una inversió de 100 milions d’euros, que aniran a càrrec de la Diputació de Barcelona. La intenció és també demanar ajudes o subvencions de, per exemple, fons europeus.

L’obertura dels passejos és part de la visió mediambiental que té el projecte de transformació de l’espai, batejat com La Industrial+, i que també aportarà 16.000 m² de verd urbà al cor de l’Eixample, amb vegetació en punts on fins ara hi ha ciment. També s’ompliran les teulades amb plaques fotovoltaiques suficients per generar l’equivalent al consum de llum de 500 llars. La Diputació de Barcelona vol que l’Escola Industrial es converteixi “en un oasi climàtic” per als veïns del barri.

Així serà l’eix de vianants que permetrà creuar l’Escola Industrial, a peu, de punta a punta

Un centre d’innovació sobre serveis públics

Més enllà dels canvis que es veuran a peu de carrer, l’Escola Industrial també farà un sacseig per acollir usos nous. La peça més destacada és el Centre Internacional per a la Innovació en els Serveis Públics, un centre de nova creació que s’ubicarà a l’edifici de l’antiga Escola Universitària d’Enginyeria (el que dona a Urgell). Dins s’hi farà recerca sobre ciència, tecnologia, empresa i administració pública amb l’objectiu de “millorar els serveis públics a través de la col·laboració publicoprivada”.

El centre tindrà un total de 33.000 m² i integrarà el Paranimf, un auditori i un equipament cultural per fer-hi congressos i jornades. Precisament, el centre de recerca serà un dels espais que travessarà el passeig de vianants que s’obrirà entre Urgell i Viladomat. També hi haurà espais plens de vegetació a l’interior del centre.

Recreació virtual de com acabarà sent l’interior del centre d’investigació

Preservar-ne la memòria històrica

Malgrat els canvis que viurà el recinte, l’Escola Industrial preservarà la seva memòria històrica amb la creació d’un centre d’interpretació, a l’espai que antigament ocupava la sala de màquines de la fàbrica Batlló.

Segons ha explicat la Diputació de Barcelona, el centre d’interpretació oferirà divulgació i valorització del patrimoni material i immaterial de tot el recinte. En paral·lel, es dissenyarà un itinerari informatiu pels espais més destacats del recinte de l’Escola Industrial, on destaquen el Paranimf, la Sala de Telers, la Sala Noble de l’edifici del Rellotge, la capella de la residència Ramon Llull i el vestíbul de l’Escola del Treball.

La sala Guastavino es transformarà per acollir sales de recerca del centre d’innovació