La immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS), causant de la bronquiolitis i especialment punyent en els menors de dos anys, començarà aquest dilluns 2 d’octubre a Catalunya, i es vacunarà els bebès d’aquest virus respiratori, prioritzant als prematurs i a pacients de risc, com explica la Carla Corberó, pediatra de l’EAPT Maragall i als prematurs. Al març, el conseller de Salut, Manel Balcells, ja va anunciar que Catalunya seguiria l’exemple de Galícia.
La campanya d’immunització està destinada a infants de fins a sis mesos. L’objectiu és evitar que agafin el virus de la bronquiolitis, que és altament contagiós i pot provocar complicacions. Es pot escampar amb les secrecions nasofaríngies o mitjançant les gotes de saliva. De fet, és una de les principals causes d’hospitalització en nens menors de cinc anys.
Per què no es pot parlar de vacunació?
La immunització es pot aconseguir a través de la vacunació, administració d’anticossos o havent passat la malaltia. En aquest cas el que es fa és administrar anticossos amb una punxada, com és el cas del nirsevimab, aquests eviten que el virus entri a la cèl·lula i ofereixen una immunitat directa i immediata però poc duradora en el temps. Actualment, però, no hi ha cap vacuna autoritzada contra l’VRS per infants.
La vacuna conjunta de la covid i la grip, ja a les residències
D’altra banda, la campanya de vacunació simultània contra la grip i la covid-19 per a les persones amb risc de patir complicacions de salut va començar dimarts 26 de setembre. La primera fase de la campanya s’allargarà tres setmanes i inclou la gent gran que viu en residències, pacients amb atenció domiciliària i altres persones institucionalitzades. Salut i Drets Socials remarquen la importància de vacunar-se “com a barrera per evitar epidèmies”.