La febre per la Kale

Aquesta varietat de col, verda i de fulla arrissada, ja ha estat present a Europa i, de fet, a casa nostra la coneixem com a col ploma. Però recentment s’ha posat de moda als Estats Units. En Pere Miquel, pagès propietari de Cal Neguit, ha explicat a la secció ‘Meteocook’ del programa “BTVméteo ràdio” que la col Kale s’ha convertit en un “ingredient estrella” per als sucs de vegetals crus. Bona prova de l’interès que ha despertat aquest vegetal és que, fins i tot, li han reservat un dia al calendari, el primer dimecres d’octubre, l’anomenat National Kale Day.

Una de les propietats que se’n valora és que conté vitamines A i K, tot i que en Pere Miquel matisa que només en té una mica més que les altres cols i que per notar la diferència se n’hauria de menjar molta quantitat. També conté ferro, calci i té propietats antiinflamatòries, antioxidants i anticancerígenes. Unes qualitats que Miquel assegura que comparteix amb les cols que coneixem.

Mirant per la butxaca, la col Kale és més cara, apunta en Pere Miquel. Argumenta que és perquè, de moment, no se’n cultiven gaires.

Les cols, producte de temporada

Les cols i els seus derivats, com els bròquils, la coliflor o la carxofa, són els productes de temporada de l’hivern. Aquest hivern peculiar, però, també ha afectat la maduració d’aquests productes. En Pere Miquel explica que, d’una banda, la verdura és més tendra perquè ha crescut més ràpid. Però, de l’altra banda, no té tant gust perquè ha passat menys temps a la terra.