“Jo havia viscut fora de Catalunya abans i mai m’havia plantejat conèixer altres catalans, però quan tens fills, la cosa canvia
“, explica la Marta Garrich. Des de fa uns anys viu amb el seu marit i els seus dos fills a la capital de Sud-àfrica, Johannesburg, i assegura que amb els nens “t’adones que et sap greu que no visquin tot el que tu vas viure i que desconeguin les teves referències“. Un sentiment que comparteixen moltes famílies catalanes que viuen a l’exterior i que va donar peu a la creació del blog ‘Patufets al món‘, on comparteixen recursos d’aprenentatge, experiències i consells per mantenir i transmetre als fills aquests vincles amb Catalunya.
Aquest també va ser l’origen del curs en línia de català De Cap a Cap, que han posat en marxa la Secretaria d’Afers Exteriors i de la UE i la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat per ajudar aquestes famílies a transmetre la llengua i la cultura de Catalunya als fills. La iniciativa, que s’ha integrat dins la plataforma d’aprenentatge Parla.cat, està pensada perquè infants d’entre 4 i 9 anys que ja tenen coneixements de català aprenguin a llegir-lo i escriure’l correctament d’una manera lúdica.
De Cap a Cap
El curs s’ha estructurat en diverses unitats temàtiques basades en els mesos de l’any i en cada unitat hi ha materials i propostes vinculats a les tradicions pròpies d’aquelles dates. D’aquesta manera, explica la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, “a més de parlar i escriure correctament, amb el vocabulari i el lèxic els infants van aprenent quines festes fem, què fem per Sant Jordi, què fem per Tots Sants amb els panellets, com aixequem castells…”.
Aquest és, precisament, un dels aspectes més destacats del curs, segons la Marta. “El fet que diverses famílies d’arreu del món estiguem treballant al mateix temps uns mateixos continguts i puguem compartir-los és un dels grans valors de la proposta“, diu, “això fa que ja ho visquis d’una altra manera, socialment i no només a casa, on jo ho explico a la meva filla però ella no ho veu”.
El curs De Cap a Cap s’ha posat en marxa aquest gener i ara tant el govern com les impulsores de ‘Patufets al món’ n’estan fent la difusió. Confien que s’hi animin moltes de les famílies amb qui ja han fet xarxa, ja que la majoria comparteixen l’anhel que els seus fills puguin sentir Catalunya com a casa seva i, si algun dia tornen, el procés d’adaptació sigui molt més senzill. Tot i això, la directora general de Política Lingüística recorda que és un curs en línia i obert a tothom que vulgui ajudar els seus fills a millorar l’aprenentatge del català.