ORIOL CASALS, director de l'Observatori Civil de Drogues "Aquest projecte que hi havia de regulació en els termes de l'anterior consistori està descartat i s'està plantejant una normativa que racionalitzi i estableixi un marc de funcionament lògic però que no sigui una cobertura per realment eliminar aquesta activitat."

El mes de maig expira el pla del govern municipal anterior, que preveia tancar un centenar de clubs cannàbics a la ciutat. La Federació d’Associacions Cannàbiques ha explicat que aquesta normativa no s’aplica tal com s’havia previst en el mandat anterior. Tant la federació com l’equip de govern de Barcelona en Comú confirmen que han iniciat converses per regular l’activitat dels clubs cannàbics. Segons Oriol Casals, director de l’Observatori Civil de Drogues, el projecte del consistori anterior “està descartat” i es treballa en un nou marc regulador.

El consistori està estudiant les al·legacions presentades per les associacions a la moratòria de l’any passat. De fet, les associacions cannàbiques estan representades en el consell de drogodependències municipals i mantenen contacte amb els representants municipals. Segons els clubs hi ha bona sintonia amb l’executiu de Colau perquè aquest considera que el consum de cànnabis – tant lúdic com terapèutic – és una realitat. Per això, diuen, no intenta combatre’l sinó regular-lo. Actualment els clubs cannàbics es regeixen per una resolució publicada el 2015 pel Departament de Salut, un document de recomanacions que no té efectes legals.

Reclamen una ILP per acabar amb la inseguretat jurídica

Coincidint amb l’onomàstica de sant Cannut, el Moviment Cannàbic Català ha explicat que s’han entregat 67.500 firmes que donen suport a la regulació del consum d’aquesta substància a Catalunya. Ara es comprovarà l’autenticitat de les signatures i s’iniciarà el tràmit parlamentari necessari per acabar amb la inseguretat jurídica que les organitzacions asseguren que pateixen. Caldrà veure, però, si la proposta de llei (elaborada conjuntament entre totes les associacions de Catalunya i amb les recomanacions del Departament de Salut) arriba a ser debatuda a l’hemicicle. Segons el Moviment, membres d’ERC, Catalunya Sí que es Pot, la CUP o Ciutadans han mostrat la seva voluntat d’obrir debat al voltant del consum i distribució del cànnabis.

Entre els problemes legals més habituals que viuen els consumidors i les associacions hi ha el transport del cànnabis al carrer, entre els domicilis particulars i les associacions, que amb el marc legal actual es pot considerar tràfic segons les quantitats, o desembocar en una sanció administrativa. Per això reclamen una normativa clara sobre el transport, la regulació dels locals (per a la qual prioritzen la transparència), un codi de bones pràctiques o pautes oficials de consum, entre d’altres.

La Sílvia és una de les persones que han reclamat aquest matí la legalització del cànnabis a Catalunya: “És necessari fer-ho perquè tothom pugui fer un consum responsable sense problemes”. Ella consumeix cànnabis des de fa dos anys amb finalitats terapèutiques per tractar els efectes d’un accident que va tenir fa set anys. “Amb unes gotes he aconseguit reduir els atacs epilèptics, la dislèxia que em va produir el traumatisme craneoenfefàlic i les tremolors que no em deixaven dormir a les nits”, relata. La Sílvia explica que quan consumeix, procura fer-ho en la intimitat: “les persones que no et coneixen no entenen que estàs prenent un medicament, que no t’estàs drogant”, es queixa. Afirma que el metge de la sanitat pública que li fa el seguiment coneix el seu tractament, i conclou: “si disposéssim d’una regulació, molta més gent faria un consum responsable”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a