L’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) organitza de forma sistemàtica un cicle de conferències que es manté durant els 12 mesos de cada any. Per tancar la temàtica que s’hi tracta s’organitza una trobada entre experts internacionals, els quals presenten les recerques que se n’han fet dins del món acadèmic. Aquest dijous s’inicia el seminari La Mediterrània sota la lent acadèmica, 2016 amb perspectiva, que reunirà una trentena d’experts en islamofòbia, gihadisme i la crisi de refugiats.

Senén Florensa, president executiu de l’IEMed, ha explicat en una entrevista a Barcelona FM que un dels capítols d’aquesta trobada estarà encarat a analitzar el paper dels mitjans de comunicació en aquesta qüestió, però “el conjunt del seminari busca donar resposta als ciutadans que tenen inquietuds sobre l’allau d’immigrants, els seus orígens, el perquè de la guerra de Síria, les possibles vies de sortida de la crisi dels refugiats o la creixent islamofòbia”.

Florensa ha admès que, des del món occidental, “no hem sabut endegar les coses adequadament a la zona de l’Orient Mitjà”, i ha explicat que per entendre l’origen més immediat de com s’organitza aquesta part del món s’ha de fer al·lusió a la “Primera Guerra Mundial, als desastres provocats per la invasió americana a l’Iraq o la falta de solució del conflicte israelianopalestí”.

La trobada reunirà experts de les diferents universitats de Barcelona, però més de la meitat dels participants provenen d’altres països com el Regne Unit, França, el Marroc o Turquia.