Totalment precintat. Així té la Montse l'extractor de la cuina. Per aquí va sentir les rates per primera vegada, al novembre. MONTSE MOLINA, veïna "Las oíamos en el extractor de la cocina. Roer, raspar con las manitas, correr por el extractor. Sabemos que todos los tubos extractores tienen desperfectos, estan agujerados, hay cables eléctricos roídos." Prova d'això són totes les fotografies que els veïns han recollit. Indicis que mostren excrements de rates, tubs rosegats i, fins i tot, un dels animals que van trobar mort als estenedors, una zona comuna de l'edifici. El Martín va anar més enllà i va aixecar el fals sostre del bany, on també va trobar desperfectes als tubs de ventilació. "Lo hemos protegido todo y hemos empezado a sellar." Després de comunicar-ho a Lazora, l'administrador privat que gestiona els pisos de protecció oficial, una empresa de desratització va aplicar un tractament als falsos sostres. Però els veïns reclamen més informació. Ara per ara, no saben en quin punt es troba la plaga. MARTÍN REYES, veí "Lo que me preocupa es la contaminación que puedan producir, tanto de excrementos como de orina. Y luego algunos otros parásitos que puedan llevar encima, como por ejemplo, pulgas. Y que puedan invadir todo un bloque." A través d'un comunicat, Lazora va explicar als veïns que el problema ve de la cuina de l'escola bressol municipal que hi ha als baixos de l'edifici. L'Ajuntament ha confirmat a BTV que durant els mesos d'octubre i novembre, el centre va passar per un procés de desratització i que la incidència es va solucionar el 28 de novembre. Des de l'escola bressol apunten que l'aparcament de l'edifici o el solar abandonat que hi ha al costat de la finca també poden ser-ne focus d'origen. Hàbitat Urbà inspeccionarà el clavegueram de la zona per descartar que les rates no provinguin d'allà.

El bloc de pisos es va construir en règim de protecció oficial i Regesa els va començar a llogar el 2008. Actualment, l’edifici és propietat de la societat privada Lazora, que manté el règim protegit i està situada a Madrid. Una part de les queixes veïnals provenen d’aquest fet. Se senten oblidats perquè l’administrador no està localitzat a Barcelona. En aquests moments, l’únic que saben és que el tractament de desratització no ha finalitzat. “Ens han dit que encara hi ha més fases però no ens han especificat en què consistiran”, explica Montse Molina, veïna de l’immoble.

Vista la manca de concreció del gestor privat, els veïns han denunciat els fets a l’Ajuntament. Segons el consistori, la petició s’està tramitant a l’Agència de Salut Pública de Barcelona, que visitarà l’edifici en els pròxims dies per certificar la incidència i oferir assessorament, l’únic que pot fer l’Ajuntament ja que es tracta d’una propietat privada.

Amb la paciència gairebé esgotada, els mateixos inquilins s’han adreçat a l’Oficina d’Habitatge per rebre l’ajut gratuït d’un advocat. Els veïns també han recorregut a una altra empresa de desratització per tenir una segona opinió. “Aquesta companyia no va trigar gens a dir-nos que l’edifici té entrades fàcils per als rosegadors”, sentencia una veïna del cinquè pis. A causa de  l’aparició d’aquests animals als conductes de ventilació, això sembla més que evident.