La invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna ha desencadenat una greu crisi humanitària. El conflicte bèl·lic ha provocat el desplaçament de milers de persones a països veïns, especialment Polònia, Hongria o Romania. Ciutadans que han marxat de casa per fugir del conflicte i que necessiten tot tipus d’elements bàsics per fer front al dia a dia. L’onada de solidaritat ha omplert, a Catalunya, els magatzems de productes bàsics, roba i medicaments per tal d’enviar-los a Ucraïna. Algunes de les entitats i ONG han elaborat unes pautes per col·laborar amb emergències humanitàries, per tal de donar-los suport de la manera més adient.

Asseguren que la millor opció és gestionar els recursos des del lloc del conflicte i que, per tant, la millor manera d’ajudar, ara per ara, és fer donacions econòmiques. “Avui potser necessitem abrics i la comunitat respon, i tot es col·lapsa. Potser allà no poden emmagatzemar tot el que els arriba. Llavors veus material abandonat. La guerra és molt inestable i cal col·laborar-hi econòmicament”, ha explicat Pepa Martínez, directora de LaFede.

Avui potser necessitem abrics i la comunitat respon, i tot es col·lapsa. Potser allà no poden emmagatzemar tot el que els arriba. Llavors veus material abandonat
Pepa Martínez, directora de LaFede.

Informar-se abans de fer les aportacions

Les organitzacions humanitàries són conscients de les reticències que les aportacions econòmiques generen a bona part de la població. Per això, recomanen informar-se abans de fer les donacions. De fet, LaFede, una entitat formada a partir de més d’un centenar d’organitzacions per a la justícia global, ha elaborat una llista amb algunes de les ONG que treballen a Ucraïna, com Acció contra la Fam, Metges del Món, Oxfam Intermon o Save The Children.

Per què són més adients les aportacions econòmiques?

Des de la Creu Roja expliquen com les necessitats en una zona de conflicte “varien constantment”. Per això asseguren que és molt més fàcil que des de Creu Roja Ucraïna gestionin els recursos ‘in situ’ de manera adequada que no pas ells des de Catalunya. El cost del transport o la caducitat d’alguns aliments o medicaments també els preocupen. Per això recomanen que les compres de material es facin als comerços locals de la zona. “Estalvies en transport, veus les necessitats, ets més ràpid i ajudes el mercat local, perquè no s’enfonsi. A més, et garanteix la traçabilitat perquè veus que l’ajuda arriba”, ha explicat a betevé Enric Morist, coordinador de Creu Roja a Catalunya.