Una centenar de persones s’han manifestat aquest dimarts a la tarda a les portes de l’Institut Picasso de Torre Baró, al districte de Nou Barris, per protestar pel tancament de les línies d’ESO del centre. A partir del curs 2024-2025 s’aniran tancant progressivament les tres línies per acabar convertint-lo en un centre de batxillerat i cicles formatius d’esport. El Consorci d’Educació ha pres aquesta decisió després d’anunciar que quatre escoles del districte passaran a ser instituts escola.

La comunitat educativa, així com les famílies i els alumnes, denuncien que el consorci “vol vendre al barri la idea que tot continuarà igual pel que fa a l’oferta de l’ESO i que la de postobligatòria millorarà, i això no és veritat“. Asseguren que, amb aquest canvi, les famílies no tindran opció de triar un altre centre on fer secundària, “s’hauran de quedar a la mateixa escola, tant si els agrada com si no”.

40 anys d’educació pública al barri “en perill”

El convocants de la protesta han deixat molt clar el seu desacord amb la decisió del consorci, “ja que l’institut Pablo R. Picasso fa 40 anys que està compromès amb l’ensenyament públic de qualitat i ens impliquem cada dia per tirar endavant alumnes diversos, una part dels quals és molt vulnerable“. Asseguren que gràcies a aquest centre molts alumnes han arribat a la universitat, i a cicles formatius superiors i mitjans. “A l’institut continuem formant els alumnes després de passar per l’etapa de primària, els acompanyem individualment en el desenvolupament de les competències bàsiques des d’una visió transversal, multidisciplinària i especialitzada, d’acord amb les possibilitats i necessitats que demana l’etapa vital de l’adolescència”.

Pel que fa a la creació dels nous instituts escola, creuen que la decisió del Consorci d’Educació de Barcelona “perjudica les famílies de la Zona Nord” perquè “no hi ha dades que n’avalin l’èxit”. Diuen que el Departament “defensa un pla per desmantellar els instituts de secundària i implementar el model d’institut-escola en els barris desafavorits i de gent treballadora”.

Comparteix a: