carme ruscalleda honoris causa ub
Foto: Pere Francesch (ACN)

(ACN) La xef Carme Ruscalleda ha estat investida aquest dilluns doctora “honoris causa” per la Universitat de Barcelona en un acte al Paranimf de l’Edifici Històric. Ruscalleda, guanyadora de set estrelles Michelin, ha rebut la distinció pel seu enfocament innovador i per la seva dedicació a la preservació de les essències de la cuina catalana.

Després de rebre la distinció, Ruscalleda ha recordat els seus inicis i ha agraït a la UB que l’hagi investit doctora “honoris causa”: “Ni en els somnis més surrealistes que he tingut i continuo tenint hauria pogut imaginar aquesta seqüència, viure el gran honor de ser avui aquí”.

“La inspiració ens ha de trobar treballant amb compromís i amb ambició professional. Em sento una persona inconformista i pacient, ara que en la societat es respira tanta impaciència”, ha defensat. Alhora, ha confessat també que se sent una persona molt afortunada.

Assignatura de cuina i nutrició a l’escola

Ruscalleda ha reclamat al govern que introdueixi a l’ensenyament a primària i secundària una assignatura de cuina i nutrició. “Els nens són en un món molt globalitzat i les joves parelles han de prendre consciència que els nens han de descobrir els sabors purs de cada temporada a casa”. Ha dit que hi ha una gran tasca a fer des de l’escola i des de casa.

“Ja no hi ha empresaris que es neguin a contractar dones”

Ruscalleda ha reconegut que és positiu veure com una dona rep aquesta distinció. “Mai m’he sentit estranya amb el meu treball, sempre hi he posat el màxim d’esforç i m’he topat amb les mateixes dificultats que els meus companys”. En la seva intervenció, però, ha assegurat que la fa feliç veure que la dona s’ha incorporat amb pas ferm al món professional i al gastronòmic. “Ja no hi ha empresaris que es neguin a contractar dones”. Ha afirmat que el talent no té gènere.

La UB ha destacat que els plats de Ruscalleda han buscat sempre “la difusió d’una cultura gastronòmica basada en la cuina tradicional catalana i propera al gust popular, amb tocs de modernitat”. Entre els seus mèrits, ha ressaltat, destaquen la “creativitat, habilitat i aportacions a la cuina catalana”. Així mateix, ha afegit, la cuina de Ruscalleda, “amant de la terra i el territori, ha tingut sempre present la sostenibilitat”.