Des d'aquesta oficina es treballa per evitar una pràctica ancestral, la mutilació genital femenina. No només a l'Àfrica, sinó també a Catalunya, on viuen més de 4mil nenes procedents dels països on es practica. És la primera fundació a tot l'estat que investiga les greus conseqüències que té sobre la salut. L'objectiu: poder-ho explicar per evitar així nous casos. ISABELLE BONHOURE, sotsdirectora de la Fundació Wassu UAB "Intentar desmontar estas razones, por ejemplo: la mutilación es buena para la salud. Pues no! No lo es. Tenemos datos reales, sobre el terreno, que demuestran que es mala para la salud." Dades que són força contundents. Una de cada 3 nenes mutilades té complicacions greus que poden provocar-li la mort. A més, la mutilació multiplica per quatre els riscos durant el part. Unes dades que fins ara no s'havien concretat i que ara s'expliquen a la població nouvinguda als centres mèdics. AINA MANGAS, investigadora i tècnica de Salut Pública: "I aquesta dona se n'anirà de la consulta pensant en això. Tot lo que se li ha explicat de problemes de part, ella ho ha vist. I és aquí on fa el "clic". Però és clar, això té un temps." L'objectiu és evitar nous casos, però quan ja és massa tard la solució és a dins de la sala d'operacions. L'Institut Universitari Dexeus de Barcelona és el primer a tot l'estat que opera les noies que han estat mutilades perquè puguin tenir una vida normal. Un programa gratuït que garanteix bons resultats en el 90 per cent dels casos. PERE BARRI, cirurgià responsable del Programa de reconstrucció genital de l'Institut Universitari Dexeus "Evidentment que millora tot el que es la vida sexual, però el més important són les millores que elles t'expliquen pel que fa a la seva vida social, del seu entorn." Asseguren que hi ha un abans i un després de l'operació. El programa va arrencar fa quatre anys i cada cop té més demanda.

La mutilació genital femenina afecta prop de 140 milions de dones a tot el món. És una pràctica que comporta greus riscos per la salut i en molts casos, la mort.

Aquest mes de febrer ha nascut la Fundació Wassu, una nova entitat dins la Universitat Autònoma de Barcelona, única a tot l’Estat, que forma professionals sanitaris i de l’àmbit de l’educació per prevenir aquesta pràctica. Metges, llevadores i mestres que treballen en contacte directe amb les famílies a les quals s’explica els riscos de l’ablació.

Es calcula que a Catalunya, viuen més de 13.000 dones procedents de països on és habitual aquesta pràctica. Hi ha més de 4.000 nenes, que podrien ser mutilades. La fundació Wassu no és l’única entitat que combat la mutilació. A l’Institut Universitari Dexeus ja s’han operat amb èxit una trentena de pacients per reconstruir-los els òrgans genitals. Són pioners a tot l’Estat.