L’Institut Guttman ha organitzat un campus pediàtric per a pacients amb dany cerebral. Hi han participat 16 menors d’entre 10 i 18 anys, tots ells amb paràlisi cerebral infantil o bé dany cerebral adquirit. Sota el nom de Youth Ability Camp i amb el suport de la Fundació Cruyff, els participants han continuat amb el procés de rehabilitació íntegrament fora del centre hospitalari. El fil conductor han estat els esports i les activitats físiques, com ara tenis, natació i voleibol, tot i que també han fet sortides culturals, com ara visites a museus.
Alguns dels esports que han practicat són aquàtics i s’han fet a la platja o bé al mar. És el cas del paddle surf. Els joves han de remar mentre són damunt d’una taula de surf, un exercici que els beneficia físicament sense gairebé adonar-se’n. “Els està ajudant a una coordinació dinàmica general, a l’equilibri de tot el cos, l’equilibri estàtic, si hi introduïm l’efecte de les onades també ajuda a crear reaccions de desequilibri“, afirma el coordinador del campus, Àlex Castán.
L’exemple dels voluntaris
Entre els voluntaris hi ha persones que també han patit paràlisi cerebral. Marc Vinaixa n’és un. Després d’un accident de trànsit va estar un mes en coma. Quan es va despertar, no parlava, no caminava, no entenia ni coneixia moltes de les persones del seu entorn. Va passar 11 mesos de rehabilitació a l’Institut Guttmann, especialitzat en neurorehabilitació, on va començar de zero. Ara ja és en una fase molt avançada del seu procés de recuperació i treballa cada dia per guanyar autonomia.
Durant el campus, ell i altres persones amb dany cerebral han fet de voluntaris i han acompanyat els 16 joves participants. Són per a ells exemples a seguir per als que es troben en ple procés de recuperació. Però l’aprenentatge és mutu. “Trobo que s’ajuden entre ells, es preocupen, riuen i volen construir coses junts, això m’agrada d’ells”, confessa Marc Vinaixa.
Intercanvi d’experiència amb Noruega
Entre els mentors i voluntaris també hi ha Anina Johansen, una jove noruega. És infermera de formació i fa quatre anys també va patir una paràlisi cerebral. Forma part de l’Hospital Sunnaas de Noruega, un centre similar a l’Institut Guttmann. Els dos centres sovint comparteixen experiències. En aquest cas, la jove ha vingut a Barcelona per observar com es fan les activitats esportives, sobretot les aquàtiques, i poder exportar el model al seu país. Això sí, adaptant-ho al clima noruec.
Com a pacient i com a voluntària de la institució a la qual pertany, Johansen considera que aquesta mena de campus són molt positius per als nens i joves, no tan sols físicament, sinó pel que fa a la recuperació psicològica i emocional. “És bo per a ells, socialment, molt empoderador, també enforteix la seva autoestima i els nens són nens, tant a Noruega com a Barcelona”, explica. Aquests beneficis salten a la vista, si hem de jutjar per les expressions de felicitat dels joves quan fan exercici com qualsevol altre nen, però al seu ritme.