El Departament de Salut vol triplicar en dos anys les donacions anuals de plasma a Catalunya. Així ho ha explicat el conseller de Salut, Manel Balcells, que ha matisat que l’objectiu és arribar a 50.000 donacions per any el 2025, 30.000 més de les registrades l’any passat. Per aconseguir-ho, el govern ha impulsat el “Repte d’or”, una campanya de conscienciació per augmentar el nombre de donants i fer que Catalunya sigui “més autosuficient”. La iniciativa, que s’allargarà els pròxims 24 mesos, s’inicia amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma del 2 al 8 d’octubre, amb una campanya inicial al Palau Robert de Barcelona.

El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha animat la ciutadania de Catalunya a ser altruista en donació de plasma, “el plasma cada vegada és més necessari per a més patologies, hi ha moltes vides en joc i aquestes vides se salven amb donacions de plasma i de sang”.

Aconseguir “medicaments hemoderivats”

La directora general del Banc de Sang i Teixits, Anna Millán, ha explicat que cada vegada hi ha més malalties que necessiten un “medicament” que no es pot fabricar i que tenim circulant dins del plasma, que és la part líquida de la nostra sang. Aquests medicaments, anomenats hemoderivats, es fan a partir de proteïnes extretes del plasma, i són vitals per a alguns malalts. Ho són essencialment les immunoglobulines (IgG), que són les defenses que serveixen com a eina al sistema immunitari per defensar-se de virus o infeccions, per exemple.

A Catalunya es calcula que hi ha més de 3.000 persones que necessiten aquests medicaments de per vida, i més de 4.000 persones que reben transfusions de plasma anualment. No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39 % de les immunoglobulines necessàries i, per tant, s’haurien de triplicar les donacions de plasma per poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d’Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l’estranger.

Setmana Mundial de la Donació de Plasma

La iniciativa “Repte d’or” coincideix amb la Setmana Mundial de la Donació de Plasma del 2 al 8 d’octubre, que arrenca amb una campanya inicial al Palau Robert de Barcelona. Durant tota la setmana s’han programat una quinzena de campanyes de donació de plasma especials a tot el país, que se sumen a les donacions habituals que es poden fer als 13 centres fixos de donació de sang dels hospitals.

L’any 2022, un total d’11.826 persones van donar plasma a Catalunya. D’aquestes, una mica més de la meitat només van donar plasma una vegada i, la resta, un 44 %, ho van fer dues vegades o més. L’objectiu de la nova campanya no només és fer donants nous i arribar a les 50.000 donacions anuals en els pròxims dos anys, sinó aconseguir que cada persona doni més vegades i arribar a les 2,5 donacions de mitjana per any.