Els pares dels nadons menors de sis mesos rebran un SMS de Salut a partir d’aquest dimarts perquè immunitzin els seus fills contra el virus respiratori sincicial (VRS) per evitar les bronquiolitis. El missatge s’adreçarà als nascuts entre l’1 d’abril i el 30 de setembre d’aquest any, que podran demanar hora per rebre la dosi d’immunització al centre d’atenció primària al qual estiguin adscrits. En canvi, els nascuts a partir d’aquest 1 d’octubre i fins al 31 de març del 2024 ja podran rebre els anticossos al mateix hospital abans de rebre l’alta.

Pel que fa als nascuts entre el gener i el març d’aquest any no se’ls administrarà la immunització perquè ja van tenir contacte amb el virus l’hivern passat. El VRS és un virus estacional, com la grip, i els primers casos apareixen a partir de l’octubre.

Ja s’han administrat les primeres dosis

Aquest dilluns al matí ja s’han començat a administrar les primeres punxades als ambulatoris, que ofereixen una immunitat de cinc mesos. En total, Salut disposa de 65.000 dosis, de les quals unes 55.000 són per a la previsió de naixements anuals i la resta per a nadons de més d’un any que tenen algun factor de risc.

“Hem comprat dosis per a tots els nadons i esperem que tots s’hi acullin”, ha explicat el conseller de Salut, Manel Balsells.

immunització bronquiolitis nadons

L’objectiu: reduir un 80 % les hospitalitzacions

La bronquiolitis és una infecció pulmonar que resulta especialment greu en nadons menors de sis mesos. De fet, el virus respiratori sincidial (VRS) és el causant del 25 % de les pneumònies en menors d’un any. Només l’any passat el VRS va afectar més de 7.500 nens de menys de 12 mesos i va obligar a hospitalitzar-ne 1.058, 386 dels quals a la unitat de cures intensives (UCI).

“És molt angoixant per als nadons i els pares”, recorda Balsells. Els estudis europeus, però, conclouen que amb la immunització es pot aconseguir una reducció del 80 % de les hospitalitzacions.

Anticossos sense efectes secundaris

No es tracta d’una vacuna perquè no n’hi ha cap dautoritzada contra l’VRS per a infants, i el que s’administra són anticossos. La punxada “és innòcua i no té efectes secundaris”, recorda Balsells, tret d’un lleu eritema o dolor on entra l’agulla i, de manera poc freqüent, pot provocar un exantema (irritació o granets), també lleu, en els 14 dies posteriors a l’administració.