Ple agost i enmig d’un pont. Bones notícies per als que tenen vacances però dolentes per al Banc de Sang i Teixits. Temen que les donacions de sang es desplomin i no arribin, ni de lluny, a les 1.100 diàries que es necessiten a Catalunya. De fet, preveuen que aquest dilluns no s’arribi a les 500 i amb prou feines se superin les 100. I és urgent que augmentin perquè ara mateix les reserves disponibles només són per a cinc dies quan, per anar bé, haurien de ser per a vuit.

Per mirar d’acostar-se al màxim a aquesta xifra han mobilitzat autobusos a zones turístiques. Per exemple, durant aquest pont se’n poden trobar a Sitges, l’Escala o Cunit. Des del Banc de Sang i Teixits recorden que malgrat sigui agost es pot seguir donant sang als hospitals. Demanen als donants habituals que les vacances no alterin la seva rutina. “Que abans de marxar de vacances i quan tornin no deixin de donar sang, els hospitals no paren i les donacions continuen sent necessàries”, ha recordat a betevé Bernat Rius, tècnic de promoció del Banc de Sang i Teixits.

El donant universal, clau per als casos d’accident

La meitat de les donacions s’utilitza per tractar malalties com el càncer o l’anèmia, i un 30 % de les donacions són per a persones que han tingut accidents. En aquests casos és especialment necessària la sang del grup 0 negatiu, el donant universal, perquè no hi ha temps de comprovar el grup sanguini de l’accidentat. Així, és segur que no hi haurà cap problema d’incompatibilitat o rebuig de la sang transfosa.

1.500 dones que pareixen a l’any salven la vida

Un altre grup és el de les donacions que s’utilitzen per a intervencions quirúrgiques i trasplantaments i que representa el 10 %. En aquest grup, els usos relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com són les hemorràgies postpart, suposen el 3 % del consum de sang. De fet, segons el Banc de Sang i Teixits, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben, en algunes ocasions de fins a 20 bosses, durant el part.