El 2010 l’Organització d’Armadors de Pesca de Catalunya, l’OAPC, van encarregar un estudi per saber el coneixement dels ciutadans barcelonins sobre la pesca de la ciutat. El resultat va ser que només un 40% dels enquestats sabien que a la ciutat hi ha una llotja de pescadors. En aquest moment es va engegar la maquinària per tal de promocionar el peix de proximitat. Josep Garcia, responsable de Comercialització de l’OPAC, assegura que la gamba “és la mateixa a tota la costa, es pesqui a Palamós, a Blanes…”. En el cas de Barcelona es pesca “a unes 10-20 milles de la costa, n’hi ha tot l’any i costa entre 15 i 60 euros el quilo, en funció de la mida”. Es tracta de fer difusió i que els “nostres productes es coneguin a tot Barcelona, hem de revaloritzar la marca peix de Barcelona perquè no existim”, assegura Garcia.

Activitat gurmet al Poble Espanyol

Fa un any va arrencar el projecte gastronòmic del Poble Espanyol. Un cop al mes s’organitza una activitat gurmet dedicada als professionals i els amants de la gastronomia més selecta. Aquest dimarts s’ha presentat la marca PeixBCN amb un taller divulgatiu i també de tast. Diversos restaurants de l’associació Barceloneta Cuina han presentat algunes de les seves propostes amb peix de Barcelona.

Tàrtar de sorell amb pa de tinta. Jordi Limón. Somorrostro. “El sorell és un peix blau, va en banc de peixos i és molt barat i poc conegut. Es fa servir per donar de menjar altres peixos de piscifactories. Pot costar entre dos i cinc euros el quilo.”

Pastís de peix de roca. Joseph Boucetta. El Nou Ramonet. “Él peix de roca és l’escórpora, la lluerna, el peix aranya”. És típic d’aquí. El pastís de peix és una recepta antiga que hem recuperat perquè no es fa gaire.”

Consomé de peix i marisc. Josep Maria Garcia. Can Solé. “La base d’aquest plat són el peix de roca i els escamarlans i els musclos. És peix de la Llotja de Barcelona.”

All blanco amb gamba marinada. Sergi Ferrer. Ca la Nuri. “És la nostra gamba de Barcelona marinada amb sal i sucre i amb fum de pols. A la carta del restaurant etiquetem la gamba de Barcelona.”

Carpaccio de gamba de Barcelona sobre fulla d’ostra. Hug Pla. Kaiku.